Ljubljana, četrtek, 18. januar 2018, 09:00

Na ozemlju murskosoboške škofije gojijo ekumenizem prijateljstva

Pri nas ekumenizem še posebej živijo na območju Škofije Murska Sobota. Njen ordinarij je prepričan, da tam ne gojijo le teološkega ekumenizma, ampak predvsem ekumenizem prijateljstva.


Korak bližje k edinosti med cerkvami

Začenjamo molitveno osmino za edinost kristjanov, ki bo tokrat potekala pod geslom: Tvoja desnica, Gospod, je mogočna. Na poti k edinosti ima osrednje mesto molitev. Edinost namreč ne more biti preprosto sad človeškega delovanja. Obenem pa v tem tednu potekajo tudi skupna srečanja s pričevanji o tem, kako si posamezniki in cerkve prizadevajo za dialog.


Do ključnega zakona zdravstvene reforme kritični tudi v koaliciji

Člani parlamentarnega odbora za zdravstvo iz vrst koalicije so začeli z usklajevanjem osnutka zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katero bi določili košarico pravic in novo financiranje. Pristojna ministrica Milojka Kolar Celarc je zadnjo različico besedila predstavila tik pred iztekom lanskega leta, a že naletela na kritike tako v DeSUS kot SD. Sprejetje ključnega dela zdravstvene reforme še pred volitvami je tako malo verjetno.


Različni odzivi na predlog o dvigu minimalne plače

Vrstijo se odzivi na predlog za dvig minimalne plače za 4,7 odstotka. Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je z njim poskrbela za precej razburjenja. Razloge zanj bo morala pojasniti premierju Miru Cerarju pred naslednjo redno sejo vlade, na kakšnih argumentih temelji, zanima tudi ministrico za finance Matejo Vraničar Erman.


Škof Štumpf: Dražgoše so postale zlorabljen kraj hvalnice nestrpnosti

Škof Peter Štumpf se je kritično odzval na slovesnost, ki je bila konec tedna v Dražgošah. Kot je zapisal na spletni strani Škofije Murska Sobota, bi bil to lahko kraj nekega dolžnega in kulturnega spominjanja na ljudi, ki so tam tragično umrli. A postal je zlorabljen kraj hvalnice nestrpnosti - tudi do Katoliške Cerkve v Sloveniji.


Počivalšek: vladna stran govori eno, dela drugo

Vrh koalicije je včeraj obravnaval predlog za sestavo vladne pogajalske skupine za pogajanja s sindikati javnega sektorja. Predlog bo danes na korespondenčni seji obravnavala še vlada, a odziv sindikatov nanj ni spodbuden.


Poslovila se je priznana glasbenica, organistka, zborovodkinja in pedagoginja Angela Tomanič

Angela Tomanič se je rodila leta 1937, svojo življenjsko pot pa po daljšem boju z boleznijo sklenila 14. januarja 2018. Od nje se bodo poslovili v soboto, 20. januarja 2018 ob 13. uri na Brezovici, kjer bo tudi pokopana.


Počivavškovi sindikati vztrajajo pri enotnih pogajanjih z vlado

Zaposleni v javnem sektorju čez dober teden začenjajo s stavkami. Prva, ki jo pripravlja šestnajst sindikatov, bo 24. januarja, druga, v kateri jih je manj pa je predvidena za 14. februar. Predstavniki zaposlenih zahtevajo višje plače in enako plačilo za primerljive poklice. Na današnji novinarski konferenci pa so predstavili potek stavke in shoda.


Prometna varnost se v Sloveniji izboljšuje

Stanje prometne varnosti se po dveh letih izboljšuje, lansko število umrlih udeležencev je bilo najmanjše v zadnjih 60 letih, je na današnji novinarski konferenci povedal direktor Agencije za varnost prometa Igor Velov. Izboljšanje stanja beležijo tudi pri številu prometnih nesreč ter hudo in lažje poškodovanih.


Pred trenutno različico ključnega zakona zdravstvene reforme negotova usoda

Ministrstvi za zdravje in finance sta tik pred vstopom v novo leto le dorekli ključne rešitve, na katerih temelji zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Ta je zdaj na mizah koalicijskih strank. Usklajevale ga bodo prihodnji teden. Čeprav so kritični, so se v DeSUS pripravljeni pogovarjati in sodelovati pri oblikovanju boljšega predloga. V opozicijskih SDS in NSi medtem ugotavljajo, da takšen način sprejemanja osrednjega dela zdravstvene reforme nikakor ni primeren.


Novejše novice | Starejše novice