Ljubljana, četrtek, 23. november 2017, 20:50

Trije pravniki z javnim pozivom nad Cerarja in parlament

Profesorji prava dr. Matej Avblj, dr. Andraž Teršek in dr. Jurij Toplak so na slovensko vlado in parlament naslovili javno pismo, v katerem pozivajo proti spreminjanju zakonodaje in ustave o financiranju šolstva. Opozarjajo, da hoče vlada, ki jo vodi ustavni pravnik, neustavno spremeniti ustavo.


Lokalne volitve odslej tretjo nedeljo v novembru

Redne volitve, na katerih volivci izbirajo župana, občinske svetnike ter svetnike krajevnih in vaških oziroma četrtnih skupnosti, bodo odslej tretjo nedeljo v mesecu novembru. Poslanci so namreč z 61 glasovi za in enim proti sprejeli novelo zakona o lokalnih volitvah. Novela prinaša že omenjen stalni datum lokalnih volitev.


Korak bližje spremembi ustave

Državni zbor je s 60 glasovi za in 22 proti sprejel sklep, s katerim je začel postopek za dopolnitev ustave glede financiranja zasebnega osnovnega šolstva. Kot Že vse dopoldne je tekla burna razprava in predstavitve stališč poslanskih skupin so že nakazovale, da bi sklep o začetku postopka lahko dobil podporo, saj so mu zagotavljali svoj glas tako v SMC, kot SD, DeSUS, Levici, za sta bili tudi dve nepovezani poslanki. V SDS in NSI so odločno nasprotovali, a je bil očitno njihov glas prešibak.


Vloga in pomen čustev pri oznanjevanju

V hiši šolskih sester de Notre Dame v Ilirski Bistrici so minuli konec tedna pripravili že 40. katehetsko posvetovanje za člane Skupnosti slovenskih katehistinj in katehistov, letos o pomenu in vlogi čustev pri oznanjevanju.


Obletnice in srečanja v Cerkvi na Slovenskem

Radio Ognjišče bo z dvema izvedbama Gala koncerta v Cankarjevem domu jutri začel praznovanje svojega 23. rojstnega dne. Sicer pa je danes tudi v Cerkvi na Slovenskem potekalo kar nekaj dogodkov.


Duhovniki novomeške škofije o aktualnih tematikah

V Portorožu so v tem tednu potekali letošnji tradicionalni Duhovniški dnevi - študijsko bratski dnevi za duhovnike novomeške škofije. Skupaj s škofom Andrejem Glavanom se jih je udeležilo 44 duhovnikov. Duhovniški dnevi so del stalnega oblikovanja duhovnikov. Letošnji skupni naslov je bil: Dialog – prostor srečanja, kjer ni izključenih.


Solidarni z žalujočimi po samomoru

V Sloveniji danes prvič zaznamujemo mednarodni dan solidarnosti z družinami, ki so zaradi samomora izgubile bližnjega. S tem želijo organizatorji Inštitut Rahločutnost, Zavod Med.Over.Net, Ozara in Zavod Pogreb ni tabu svojcem pokazati, kje lahko dobijo pomoč in jim vliti upanje, da bodo stisko prebrodili in znova zaživeli. Organizatorji z letošnjim novembrom in odpirajo dodatne oblike pomoči, s katerim bi radi prekinili molk, poroča spletni portal druzina.si.


DZ o interpelaciji pravosodnega ministra Klemenčiča

Državni zbor razpravlja o vloženi interpelaciji zoper ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča. V SDS so interpelacijo vložili zaradi zavajanja javnosti glede ravnanja Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) v primeru suma pranja iranskega denarja prek NLB ter izgube zaupanja v pravosodje in ministra. Razprava se bo zavlekla v večer, saj je zanjo načrtovanih skoraj 13 ur.


Frančiškovi bratje, pojdite na obrobje!

Pri frančiškanih na Viču v Ljubljani so se včeraj spomnili 500 letnice bule Ite Vos, ki se imenuje tudi bula zedinjenja. Dokument papeža Leona X. je potrdil povezanost Frančiškovih bratov, ki jih danes poznamo kot minorite, kapucine in frančiškane, da so šli skupaj oznanjat in živeti evangelij v duhu sv. Frančiška. V burnih časih, ko je Evropo zajela reformacija, so se znova razdelili. Letošnji jubilej je priložnost, da se spet povežejo med seboj in skupaj nadaljujejo poslanstvo, ki jim ga je pred pol tisočletja zaupal Leon X., danes pa ga ponavlja tudi papež Frančišek. Na praznovanju jubileja so se zbrali frančiškani, kapucini in minoriti s svojimi provinciali; pridružil se jim je nadškof p. Stanislav Zore, tudi sam Frančiškov brat.


SDS vložila predlog za ustavno obtožbo Cerarja, ta očitke zavrača

Poslanci SDS so v državni zbor vložili predlog za ustavno obtožbo predsednika vlade Mira Cerarja, ki je po njihovem mnenju zlorabil položaj, ko je dosegel neizvršitev zakonite odločbe o deportaciji sirskega begunca Ahmada Šamija. Za zdaj jih ni podprla še nobena od poslanskih skupin, Cerar pa je predlog označil kot poskus diskreditacije njega in vlade.


Novejše novice | Starejše novice