Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Pomagajmo otrokom v Gambeli! (foto: Izidor Šček)
Pomagajmo otrokom v Gambeli!

VIDEO: Dobrodelna PSI za otroke v Etiopiji zbral 118.853 EUR. Bog povrni vašo dobroto!

Etiopija 2016 | 26.02.2017, 12:00 Jure Sešek

Z dobrodelnim pustnim rajanjem v dvorani v Športni dvorani Zavoda sv. Stanislava, ki se je zaključilo ob 14.00, se je sklenila letošnja okroglo tradicionalna 15. Pustna sobotna iskrica, dobrodelna akcija zbiranja sredstev, ki so namenjena misijonom. Letos smo skupaj z Misijonskim središčem Slovenije zazrti v Etiopijo, to veliko in zelo preizkušano afriško deželo, kjer se marsikdaj zdi, da tamkajšnji otroci nimajo prihodnosti. Don Boskovi salezijanci se s svojimi misijonskimi podvigi trudijo, da bi bilo drugače. Ob pogledu na zbrane darove radijci in osebje Misijonskega središča Slovenije ostajamo brez besed in globoko hvaležni za vašo dobroto.

Tudi še v naslednjih dneh lahko sporočite svoj namen, da tudi vi sodelujete v akciji. Obiskovalce interneta vabimo da uporabijo spletni obrazec na Misijonskem središču Slovenije. Bog povrni vašo dobroto!

Naša sodelavca, Jure in Izidor sta misijone v Etiopiji obiskala v lanskem novembru in spoznala tamkajšnje razmere:

"V Etiopiji smo spoznali v kakšnih razmerah živijo družine, kakšen je vsakdan otrok, vstopili smo v šole, za katere skrbijo misijonarji salezijanci. Na zahodu Etiopije, v mestu Gambela, je velik misijonski center, v katerem vsakodnevno zavetje najdejo šolarji in dijaki. S sredstvi, ki jih zbiramo v okviru letošnje Pustne sobotne iskrice in dobrodelnem pustnem plesu, ki se bo Športni dvorani Zavoda sv. Stanislava začel ob dvanajstih, bomo skušali poskrbeti za čim več vsakodnevnih obrokov, ki jih, sicer pogosto lačnim otrokom, skušajo zagotoviti vsak dan," pravi Jure Sešek.

"Podnebje v Gambeli ni ravno prijazno z domačini, komarji sejejo malarijo, suša pogosto udari v prazne žitnice. Gre za predel Etiopije, ki ni ravno prvi na izboru učiteljev, ki iščejo delo, ni prva izbira iskalcev zaposlitve ali družin, ki iščejo blagostanje. Otroci, ki na misijonu preživijo tudi mnoge proste ure, se pod streho salezijanskega centra pogosto zatekajo prav zaradi skromnega obroka, ki ga skušajo zagotoviti salezijanci," dodaja Izidor, ki je v Etiopiji posnel tudi precej video materiala. Vse prispevke, ki so nastajali med njunim obiskom Etiopije, lahko vidite in slišite ter preberete na tem mestu in v Juretovem misijonskem blogu.

Misijonar Jože Andolsek in Jure Sešek se zahvaljujeta vsem darovalcem
Misijonar Jože Andolsek in Jure Sešek se zahvaljujeta vsem darovalcem © Rok Mihevc

Danes se je zgodil čudež

Jože Andolšek, ki z darovi iz Slovenije in Avstrijske Koroške že leta skuša pomagati Etiopiji, je v sodelovanju z Misijonskim središčem Slovenije v Gambeli skrbel za gradnjo nove šole na enem od tamkajšnjih misijonov. Kot je povedal v današnjem dopoldnevu, je njegova velika žalost spremljati statistiko, ki je neusmiljena in kaže, da v Afriki vsakih nekaj sekund zaradi lakote umre otrok. Samo v Etiopiji pa je več kot 4 milijone otrok sirot, njihovi starši so v večini primerov žrtve okužbe z Aidsem. Po končanem pustnem rajanju pravi, da ostaja brez besed: "Težko bi z besedami opisal vse to, kar se je danes dogajalo. Nekaj neverjetnega! To je tako visoka vsota, da bodo imeli po mojih izračunih ti otroci kar 7 ali 8 let vsak dan ne samo en obrok v šoli, ampak bodo že pred začetkom šole dobili nekaj za pod zob. S tem bodo imeli boljši imunski sistem, lažje se bodo učili, malarije in druge tropske bolezni jim ne bodo mogle do živega. Prepričan sem, da smo vsi, ki smo bili tukaj zraven, darilo za tiste ljudi tam daleč, ki nimajo vsak dan tistega obroka, ki smo ga mi že tako vajen. Večkrat pravim, da je preobilje naša lakota, saj imamo vsega dovolj. Kar se je zgodilo danes v Sloveniji, je čudež. V imenu vseh tistih ljudi, otrok, ki bodo deležni obroka vsak dan, se vam prisrčno zahvaljujem. Bog plačaj za vašo velikodušnost."

Proper z Lukom Seškom v akciji
Proper z Lukom Seškom v akciji © Rok Mihevc

Pred meseci so na misijonu v Gambeli blagoslovili prostore nove šole, ki je zrasla s pomočjo slovenskih darov, zdaj pa si želijo, da bi otroci, ki jo obiskujejo, vsak dan lahko prejeli tudi skromen obrok. Skromno kosilo tamkajšnji misijonarji pripravijo za 10 centov. Z darom treh (3) eurov tako enemu otroku zagotovimo hrano za ves mesec. Bog povrni vašo dobroto!

Točno opoldne se je v Športni dvorani Zavoda sv. Stanislava začelo osrednje dejanje letošnje Pustne sobotne iskrice - tradicionalni pustni ples z dobrim namenom. Nastopili so:  zmagovalni duo šova Slovenija ima talent Wildart, Luka Sešek in skupina Proper ter mlad harmonikaš Jakob Štigl, ki so skupaj z Juretom in drugimi radijci skrbeli za odlično pustno zabavo, katere namen je pomagati lačnim otrokom v Afriki.

Wildart v elementu! Navdušeni!
Wildart v elementu! Navdušeni! © Rok Mihevc

Radijci smo veseli in ponosni, ker je tudi letos dvorana "pokala po šivih" in predvsem, ker je to pustno rajanje postalo tradicionalni dobrodelno obarvan pustni dogodek, ki se ga zelo rade in množično udeležujejo družine z otroki.

Maškare potapljači
Maškare potapljači © Administrator

Za misijone lahko darujete tudi preko spletne banke in s pomočjo UPN naloga

Sodelavci Misijonskega središča Slovenije bodo vsem, ki ste že ali še boste v prihodnjih dneh posredovali svoje podatke, po pošti poslali položnico, s pomočjo katere boste svoj dar tudi nakazali. Za vse, ki bi radi darove nakazali kar sami, s pomočjo uporabe elektronskih poti, pa so tukaj potrebni podatki:

MISIJONSKO SREDIŠČE SLOVENIJI

Kristanova ulica 1

1000 Ljubljana

IBAN: SI56 0201 4005 1368 933

sklic: SI 00 279207

koda namena: CHAR

namen nakazila: Pustna sobotna iskrica-Etiopija

Dvorana je pokala po šivih
Dvorana je pokala po šivih © Rok Mihevc

Nagradili smo najbolj izvirne družinske, skupinske in posamične maske

Komisija je tudi letos imela zelo težko delo, saj so bile vse maske zelo izvirne, večina pa tudi izdelana ročno in z veliko mero ustvarjalnosti. V skupini družinskih mask so najbolj izstopali družina polžev, pri skupinskih sončnice in potapljači med posamičnimi pa darilo, slon in princesa. Vse maske lahko vidite v fotogaleriji  na našem facebook profilu. Vabljeni k ogledu!

Izjavam nekaterih maškar pa lahko prisluhnete na tej povezavi.

Etiopija 2016
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...