Ljubljana, nedelja, 17. december 2017, 20:28

PSI 2017 - Dobroti dajemo glasHvala, amasegenálo!

Sedim pred tipkovnico, pred menoj prazna stran na računalniškem zaslonu, ob njem napol pomečkani papirji s scenarijem minulega sobotnega programa, nekaj podpisanih dokumentov, ki bodo v naslednjih dneh iskali lastnika, katerega izmed pokroviteljev sobotnega dobrodelnega dogodka ... Na hodniku je še vedno videti, da smo potrebovali veliko opreme, v naših elektronskih nabiralnikih je kup odmevov pustne sobote, elektronske poti med nami, Misijonskim središčem, darovalci in bankami so zasedene … Cel kup dokazov, ki govorijo, da je za nami letošnja Pustna sobotna iskrica.


VIDEO: Dobrodelna PSI za otroke v Etiopiji zbral 118.853 EUR. Bog povrni vašo dobroto!

Z dobrodelnim pustnim rajanjem v dvorani v Športni dvorani Zavoda sv. Stanislava, ki se je zaključilo ob 14.00, se je sklenila letošnja okroglo tradicionalna 15. Pustna sobotna iskrica, dobrodelna akcija zbiranja sredstev, ki so namenjena misijonom. Letos smo skupaj z Misijonskim središčem Slovenije zazrti v Etiopijo, to veliko in zelo preizkušano afriško deželo, kjer se marsikdaj zdi, da tamkajšnji otroci nimajo prihodnosti. Don Boskovi salezijanci se s svojimi misijonskimi podvigi trudijo, da bi bilo drugače. Ob pogledu na zbrane darove radijci in osebje Misijonskega središča Slovenije ostajamo brez besed in globoko hvaležni za vašo dobroto.


Pustna sobotna iskrica za pomoč lačnim otrokom v Etiopiji

Radio Ognjišče v sodelovanju z Misijonskim središčem Slovenije tudi letos pripravlja Pustno sobotno iskrico, dobrodelno prireditev, ki je v minulih letih uspešno podala roko različnim projektom v misijonskih deželah. Ljudje iz krajev, v katerih delujejo slovenski misijonarji, imajo s pomočjo darov poslušalcev priložnost živeti lepše življenje. Pred leti smo z zbranimi sredstvi reševali lakoto na Madagaskarju, zgradili šoli v Kambodži in na Madagaskarju, kupili čolne za prevoz otrok po Amazonki, obnovili predporodno sobo in del porodnišnice v Afriki in še mnogo drugega … Letos se bomo z dobrim delom zazrli v Etiopijo.


Pustna sobotna iskrica: Igral bo tudi WildArt

Veseli smo, da bomo na letošnjem pustnem plesu z dobrim namenom gostili tudi zmagovalca šova „Slovenija ima talent“ duo WildArt. Timotej Willewaldt in Lenart Prek sta bila v soboto naša gosta. V otroški oddaji sta spregovorila o odmevni zmagi, življenju po njej, svojih ciljih in združevanju šolskih obveznosti s prebujajočo se glasbeno kariero.


Glavna pokrovitelja pustne Sobotne iskrice 2017 sta:

Mlekarna CeleiaPivovarna Laško Union

Krofe pa so letos v dobrodelni namen darovali:

Žito

Mercator, GH Trojane in Don Don.


VIDEO: Program botrstva prinaša upanje!

Izidor in Jure sta predzadnji dan bivanja v Etiopiji spoznavala bedo barakarskih naselij Adis Abebe, kjer životari veliko tamkajšnjih družin. Na milijone ljudi, ki na podeželju ne vidijo prihodnosti in možnosti preživetja, išče rešitev v priložnostih, ki se zdi, da jih ponuja glavno mesto. Velikokrat se te priložnosti izkažejo kot slepilo blišča, ko pa si oropan vsega, je vsako oprijemljivo upanje tisto, ki te žene naprej.


VIDEO in FOTO: Dva misijona in kapljica ljubezni

Čudovita so osamela drevesa, ki po afriško razprostirajo svoje krošnje, debla, ki se mogočno zajedajo v peščeno zemljo, grmički, ki pokrajini rišejo mehko podobo. Pot pogosto presekajo reke, zablešči se gladina jezera, ves čas srečuješ osličke v vpregah, pastirje z živino in kupe pšenice na poljih, ki so polna sklonjenih ljudi, ki so v teh pogojih gotovo pridni delavci. V daljavi slutiš visoke gore, na obzorju se bohoti ugasel vulkan, ki je še danes sveta gora na katero romajo mnogi. Pred desetletji si ob cesti lahko srečal slona, veliko pogosteje leva in ostale divje živali, ki so jih zaradi poselitve in nevarnosti ljudem, umaknili v neobljudena prostranstva.


VIDEO: Etiopski Opeka in nenehni boj za človeka

Znova selitev. Danes, v četrtek, smo zapustili Lalibelo, na poti proti letalu opazovali pisano deželo, ki je od daleč videti kot reliefni model pokrajine v geografski učilnici. Mislim si, da bi bila Etiopija prava poslastica za študenta, profesorja ali ljubitelja geografije. Vsepovsod sledi erozije, globoki kanjoni, rodovitne planote, naselja na robu prepadov, ki jemljejo dih. Lepo je, zelo drugačno od naše zelene Slovenije, od Madagaskarja, precej samosvoje.


VIDEO: Lalibela - v skalo vklesane cerkve "Novega Jeruzalema"

Na meji z Eritrejo so kraji zaznamovani z bogato krščansko (koptsko) zgodovino. Jure in Izidor sta znamenitih devet cerkva v družbi misijonarja Jožeta Andoljška in drugih obiskala prav na praznik Sionske Matere Božje in odprtih ust doživela utrip teh krajev z bogatim krščanskim izročilom.


VIDEO: Po ovinku nazaj proti Adis Abebi

Izidor in Jure sporočata, da je noro... Pa naj se kdo reče, da je v Afriki vse na počasi. Sredi noči, ko jima je uspelo priti do povezave v svetovni splet sta še dodala, da danes letijo v Lalibelo, nato pa sledi še obisk še na enem misijonu, še bolj na jugu.


VIDEO: Misijonar Jože Andoljšek najbolj srečen človek v Afriki!

"Ne morem verjeti, da je pred menoj šele tretji zapis, za nami pa tretji dan etiopske pustolovščine. Neverjetno, koliko vsebine lahko spravimo v en dan, doma pa dnevi pogosto ostanejo prazni," začenja Jure današnji zapis iz misijonov v na svojem blogu.


VIDEO: Kdo ve kje bi končal, če se ne bi srečal s salezijanci...

"Ljudje v Gambeli so prijazni, nasmejani, veseli. Človek ima občutek, da je prišel k sorodnikom, s katerimi se že dolgo ni srečal. Kljub prijaznosti niso niti najmanj vsiljivi. Res, v vsem imajo pravo mero," začenja Jure zadnji zapis v svojem blogu.


VIDEO: 1. adventna nedelja po etiopsko

Pravilneje bi bilo zapisati, da sta Izidor in Jure lahko spoznala, kakšen je utrip bogoslužja prve adventne nedelje na salezijanskem misijonu v Gambeli. Oba sta navdušena, Jure predvsem nad petjem in energijo pevskega zbora, energijo, ki bi si jo pri bogoslužju povsod želeli.


VIDEO: Gambela je prva misijonska postaja

Izidor in Jure sta skupaj z misijonarjem Jožetom Andolškom v poznem popoldnevu prispela v Gambelo. So na misijonu salezijancev, takoj po prihodu pa so obiskali tudi sestre, ki tam vodijo bolnišnico za ženske, moške in otroke, skrbijo za vrtec in imajo hišo za umirajoče.


VIDEO: Prvi stik z Etiopijo

Izidor Šček in Jure Sešek sporočata, da so z misijonarjem Jožetom Andolškom in direktorjem Misijonskega središča Slovenije Matjažem Križnarjem, ter laiškim misijonarjem Marcusom iz Avstrije, ki se jim je pridružil v Frankfurtu, srečno pristali na Afriških tleh.