Ljubljana, četrtek, 29. junij 2017, 00:33

Številna podjetja in ustanove vsega sveta ohromil nov kibernetski napad

Številna podjetja in različne ustanove po vsem svetu so bile tarča novega kibernetskega napada. Kdo bi lahko stal za njim, še ni znano, strokovnjaki menijo, da gre za nekoliko prirejeno različico izsiljevalskega virusa Petja.


ZDA: Škofje kritični do zdravstvene reforme

Kongresni proračunski urad ocenjuje, da bo predlog zdravstvene reforme v ZDA prihranil 321 milijard dolarjev, vendar bo obenem povečal število ljudi brez zdravstvenega zavarovanja za 22 milijonov. Na to opozarja tudi ameriška škofovska konferenca. Predsednik komisije za pravičnost in človeški razvoj, msgr. Frank Dewane, je poudaril, da je predlog, ki ne ščiti najbolj potrebnih, nesprejemljiv. Prav tako zakon ne izboljšuje dostop priseljencev do zdravstvene oskrbe. Pozdravil pa je dejstvo, da reforma vsaj delno uveljavlja ugovor vesti, saj zdravstveno zavarovanje ne bo krilo stroškov splava.


Vatikan zaskrbljen zaradi aretacije kitajskega škofa

Vatikan se je prvič po treh letih, odkar so se znova začeli pogovori med Kitajsko in Svetim sedežem, javno izrazil o priprtem škofu. Škofa v kitajskem Wenzhouju msgr. Petra Shaoa je policija odvedla 18. maja. Kot poroča agencija Asianews, naj bi mu prala možgane, da bi pristopil k državno priznanemu Katoliškemu domoljubnemu združenju.


Kriza v Perzijskem zalivu bo še trajala, a bo prišlo do rešitve

Razmere na Bližnjem vzhodu se ne umirjajo. Za dodatno zaostrovanje napetosti je poskrbela kriza v Perzijskem zalivu, ko se je več arabskih držav odločilo za prekinitev diplomatskih odnosov ter gospodarskih in prometnih vezi s Katarjem. Štiri od njih končanje blokade pogojujejo z zahtevami, med katerimi so zaprtje televizije Al Džazira, zmanjšanje vezi z Iranom, zaprtje turške vojaške baze in konec podpore teroristom. Desetdnevni rok za izvršitev 13 točk s seznama teče, Katar je že sporočil, da zahteve zavrača.


Kako daleč smo od celovite reforme evrskega območja?

Evro je valuta 340 milijonov prebivalcev stare celine v 19 članicah Evropske unije in druga najbolj uporabljana valuta na svetu. Prva med novimi članicami iz širitve leta 2004 ga je leta 2007 uvedla Slovenija. Evropska komisija je pred kratkim razgrnila dokument, s katerim poziva k premisleku o nekaterih korakih, ki bi spodbudili tesnejše sodelovanje v območju z evrom.


Britanski konservativci bodo vladali s podporo severnoirskih unionistov

Britanski konservativci so podpisali dogovor s severnoirskimi unionisti o podpori njihovi manjšinski vladi. Deset poslancev stranke unionistov bo tako zagotavljalo podporo 317 poslancem konservativcev v 650-članskem parlamentu pri ključnih temah, ne bo pa med strankama formalne koalicije. Dogovor določa, da naj bi severnoirski poslanci zagotavljali podporo konservativcem zlasti pri glasovanjih o proračunu in zaupnicah, o drugih ukrepih pa naj bi se odločali sproti.


V Rimu zbrani pravoslavni poslanci z vsega sveta

V Grottaferrati blizu Rima se je začelo dvodnevno srečanje pravoslavnih poslancev iz vsega sveta. Na srečanju bodo sodelovali tudi nekateri veleposlaniki in verski voditelji iz držav, od koder poslanci prihajajo.


Dan državnosti in slovenske zastave v Melbournu

Dan državnosti in 26. obletnica osamosvojitve odmevata tudi v Avstraliji. Na enem izmed glavnih trgov v Melbournu - Federation Square - so danes izobesili slovenske zastave. Tako so v drugem največjem mestu v Avstraliji prvič javno počastili največji praznik države Slovenije. V Melbournu, ki je prestolnica zvezne države Viktorije, živi najmočnejša slovenska skupnost na peti celini. Slovenske zastave so zaplapolale tudi zato, ker so tamkajšnji rojaki dejavni tudi v javnem življenju od krajevne Cerkve in gospodarstva do kulture in šolstva.


Papež Frančišek nas spodbuja, naj se ne bojimo biti Kristusovi pričevalci

Papeža Frančiška v tednu, ki je pred nami, čakajo pomembni dogodki. V sredo popoldne bo na konzistoriju umestil pet novih kardinalov, ki bodo z njim dan pozneje, na praznik apostolov Petra in Pavla, somaševali pri slovesnem bogoslužju na trgu pred vatikansko baziliko. Od prihodnje nedelje naprej se bo v mesecu juliju z verniki in ostalimi predvidoma javno srečeval le pri nedeljskih opoldanskih molitvah. Danes je množico, zbrano na Trgu svetega Petra v Vatikanu, in vse, ki njegove besede spremljamo prek medijev, papež Frančišek spodbudil, naj se ne bojimo biti Kristusovi pričevalci. Tudi sredi stisk in preganjanj nas Bog ne pusti samih, temveč sta v preizkušnjah in tegobah njegova pomoč in opora toliko večji.


Papež januarja 2018 v Čile in Peru

Vatikanski tiskovni urad je minuli teden napovedal, da bo papež Frančišek januarja prihodnje leto potoval v Čile in Peru. V obeh državah so izrazili hvaležnost, da je sveti oče med vsemi povabili izbral prav njih. Tako se bo znova vrnil v Latinsko Ameriko, ne da bi obiskal svojo domovino Argentino.


Novejše novice | Starejše novice