Ljubljana, sreda, 18. januar 2017, 19:07

Tajani postal 30. predsednik Evropskega parlamenta

Novi predsednik Evropskega parlamenta je Italijan Antonio Tajani, poslanec Evropske ljudske stranke. Parlament ga je izvolil šele v četrtem krogu tajnega glasovanja, podprlo ga je 351 poslancev, tekmeca, socialista Gianija Pittello, pa 282. Tajani je v kratkem nagovoru poudaril, da bo predsednik vseh poslancev in poslanskih skupin. Kot prednostne naloge je izpostavil brexit, energijo, varovanje evropskih vrednot in druga vprašanja.


Irski škofje na obisku ad limina

Papež Frančišek je znova začel sprejemati škofe na obisku ad limina, potem ko so bili taki obiski v letu usmiljenja prekinjeni. Prvi se v Rimu mudijo irski škofje, sveti oče pa jih bo v skupno avdienco sprejel v petek.


Mayeva za popolno ločitev Velike Britanije od struktur Evropske unije

V Veliki Britaniji so po junijskem referendumu o izstopu iz Evropske unije le dočakali načrt za to potezo. Premierka Theresa May ga je razgrnila danes. Napovedala je čisti brexit, kar pomeni popolno ločitev Otoka od struktur povezave.


Evropski parlament še brez predsednika - bo odločil šele četrti krog volitev?

Evropski parlament voli novega predsednika. Favorit za ta položaj je Antonio Tajani iz vrst Evropske ljudske stranke, ki je v dveh krogih dobil največ glasov, a še vedno ne dovolj, da bi edina neposredno voljena ustanova lahko razglasila ime naslednika Martina Schulza za prihodnji dve leti in pol.


Pogajanja med Izraelom in Vatikanom ter dan judovstva

Po večmesečnem premoru se znova nadaljujejo pogajanja med Izraelom in Vatikanom. Že v tem tednu sta predvideni dve srečanji. Danes pa je tudi dan judovstva.


McDonald's na pomoč brezdomcem

Združenje Solidarna medicina in restavracija McDonald's na ulici Borgo Pio v bližini Vatikana bosta s sodelovanjem Apostolske elemozinerije ponudila pomoč brezdomcem v okolici bazilike sv. Petra. Restavracija bo vsak ponedeljek na razpolago dala več kot tisoč obrokov, ki jih bodo razdelili prostovoljci združenja.


Mayeva bo končno razgrnila načrt Londona za brexit

Premierka Velike Britanije Theresa May bo predstavila načrt svoje vlade za izstop iz Evropske unije. Po nekaterih napovedih naj bi se zavzela za čisti in trdi brexit. To med drugim pomeni, da bi njena država lahko popolnoma zapustila enotni evropski trg in evropsko carinsko unijo, s čimer bi znova prevzela nadzor nad priseljevanjem. Poleg tega bi se na Otoku končala tudi pristojnost sodišča povezave.


Papež Frančišek moli za žrtve letalske tragedije v Kirgiziji

V bližini letališča Manas blizu prestolnice Kirgizije je na naseljeno območje strmoglavilo turško tovorno letalo. Pri tem je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 37 ljudi. Večina žrtev je prebivalcev vasi pri Biškeku, umrli so tudi štirje člani posadke. Papež Frančišek je duše pokojnih izročil Božjemu usmiljenju in izrekel sožalje njihovim svojcem.


Cerkev ob mrazu na pomoč brezdomcem in beguncem

Cerkev si v tem obdobju hladnega vremena prizadeva pomagati najranljivejšim skupinam, med katerimi so brezdomci in begunci. Ti so tudi najpogostejše žrtve snega in nizkih temperatur. V Rimu so brezdomcem dali na razpolago neko cerkev, v Srbiji pa si Karitas skupaj s pravoslavno dobrodelno organizacijo prizadeva pomagati številnim beguncem.


Papež krstil novorojenčke, obiskal bo bolnega duhovnika

Papež Frančišek bo popoldne obiskal župnijo svete Marije na vzhodu Rima. Izkazati želi podporo in tolažbo tamkajšnjemu kaplanu, ki je pred dvema letoma težko zbolel. Za lepo gesto je sveti oče poskrbel tudi včeraj.


Novejše novice | Starejše novice

Radijski blogi