Ljubljana, petek, 18. avgust 2017, 01:05

V terorističnem napadu vozilo zapeljalo v množico v središču Barcelone

Na med turisti najbolj priljubljeni ulici v središču Barcelone Ramblas je v množico ljudi namerno zapeljalo dostavno vozilo. Umrla naj bi 13 ljudi, še več je ranjenih. Množici, ki je bežala, je policija po megafonu sporočila, da gre za teroristični napad.


Kardinal DiNardo po nasilju v ZDA povabil k molitvi za mir in enotnosti

Katoliška Cerkev v Združenih državah Amerike odkrito in globoko obžaluje sovražno vzdušje in nemir, ki sta se razvila iz zadnjih nasilnih protestov v zvezni državi Virginija. Škofje so obsodili vse vrste nasilja, rasizma in sovraštva, ki jih je bilo minuli konec tedna moč opaziti v mestu Charlottesville.


Južni Sudan še vedno upa na papežev obisk

Cerkev v Južnem Sudanu ni prenehala upati in si prizadeva, da bi papež Frančišek lahko obiskal to državo, kar pa zaradi vojnih razmer trenutno ni mogoče.


V Kolumbiji razglasili konec pol stoletja dolgega spora z uporniki Farc

V Kolumbiji je predsednik države Juan Manuel Santos razglasil konec več kot 50-letnega spora z uporniki Farc, potem ko so ti Združenim narodom v uničenje izročili še zadnje orožje. Kot je poudaril Santos, se je s tem začelo novo obdobje v življenju naroda.


Skrajna skupina Islamska država predstavlja eno največjih groženj verskim svoboščinam

Ameriško zunanje ministrstvo je objavilo letno poročilo o položaju verskih svoboščin po svetu. Ob tem je skrajno skupino Islamska država izpostavilo kot eno največjih groženj tem svoboščinam. Poročilo omenja tudi Slovenijo za katero priznava, da so zadeve urejene. Omenili so le grafite na ljubljanski stolnici in incident na prostoru, kje se gradi mošeja.


Rusija obisk kardinala Parolina v Moskvi označuje za zelo pomembnega.

Obisk vatikanskega državnega tajnika, kardinala Pietra Parolina, v Moskvi bo zelo pomemben, je za spletni portal Vatican Insider dejal ruski veleposlanik pri Svetem sedežu. Kardinal Parolin v Rusijo odhaja v nedeljo, med drugim pa se bo tam srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, s katerim se bo pogovarjal o Ukrajini in Siriji.


Veliki šmaren v Iraku in Siriji

Verniki v Iraku in Siriji so se kljub strahu pred Islamsko državo na včerajšnji praznik Marijinega vnebovzetja množično zbrali po cerkvah.


Papež: Marija nam prinaša veselje Jezusa Kristusa

Na današnji praznik vnebovzetja blažene Device Marije je papež Frančišek z okna apostolske palače molil opoldansko molitev Angelovo češčenje. Vernikom, ki so napolnili Trg svetega Petra, je spregovoril o Mariji, ki tudi danes v naše domove prinaša veselje, prinaša nam posebno milost – Jezusa Kristusa.


Blaženi Oskar Romero – slovesnosti ob 100. obletnici rojstva

V Salvadorju se danes spominjajo 100. obletnice rojstva blaženega škofa Oskarja Romêra. Osrednji dogodek bo sveta maša v katedrali San Salvadorju, ki jo bo daroval papežev odposlanec kardinal Ricardo Ezzatti iz Santjaga v Čilu. Postulator za njegovo kanonizacijo je ob jubileju omenil, da bi bil lahko blaženi oskar Romero že prihodnje leto prištet med svetnike.


Katoličani z otoka Guam združeni v molitvi za mir

Na večinsko katoliškem otoku Guam sredi Tihega oceana, so pri včerajšnjih nedeljskih mašah molili za mir. Ob grožnji Severne Koreje, da bo napadla ta ameriški otok, niso prestrašeni, so pa zaskrbljeni. Oblasti na otoku jim zagotavljajo, da jim vojska zagotavlja varnost. Medtem o zaostritvi odnosov med Severno Korejo in ZDA razpravlja tudi politični in varnostni odbor EU.


Novejše novice | Starejše novice