Ljubljana, četrtek, 23. februar 2017, 14:52

Ukrajina tudi po sklenitvi premirja ostaja v primežu nasilja

Z vzhoda Ukrajine prihajajo mešana poročila o uresničevanju nove prekinitve ognja, o kateri so se v soboto v Münchnu dogovorili zunanji ministri Rusije, Ukrajine, Nemčije in Francije. Nadškof Sviatoslav Shevchuk je za Radio Vatikan odločno poudaril, da humanitarna kriza v srcu evropske celine ne sme ostati prezrta.


Sorodniki žrtev napada na nasilje odgovarjajo s solidarnostjo

Papež Frančišek je včeraj sprejel italijanske sorodnike žrtev terorističnega napada v Daki v Bangladešu julija lani. Ti namreč z raznimi mirovnimi pobudami in izrazi solidarnosti odgovarjajo na nasilje. Med njimi je tudi izgradnja cerkve v Bangladešu v sodelovanju z organizacija Cerkev v stiski.


Evropsko prvenstvo duhovnikov v malem nogometu v znamenju sprave

Že enajsto evropsko prvenstvo duhovnikov v malem nogometu, na katerem sodeluje 220 igralcev iz 15 držav, med njimi 11 slovenskih, se je začelo v ponedeljek s slovesno mašo v osiješki konkatedrali sv. Petra in Pavla. Tekmovanja po skupinah pa so se v torek v Vukovarju.


Bo Donald Trump z izvršnim ukazom razširil pravico ugovora vesti?

Prvi mož svetovne velesile naj bi pripravljal tudi izvršni ukaz, ki bi močno razširil pravico ugovora vesti. Spletni portal Domovina je pred kratkim poročal, da je v javnost ušel osnutek dokumenta, ki bi pred sodnim pregonom zaščitil javne uslužbence, podjetnike in vse ostale, ki iz verskih zadržkov na primer niso želeli poročiti istospolnega para, zanj speči torte ali fotografirati poroke istospolnega para. Prav te dni je agencija CNA predstavila zgodbo cvetličarke, ki je bila zaradi zavrnitve aranžiranja istospolne poroke obsojena diskriminacije.


Vatikan in univerza Al-Azhar proti skrajništvu

Vatikan in univerza Al-Azhar v Kairu po šestletni prekinitvi znova vzpostavljata uradni dialog. Visoki predstavniki Papeškega sveta za medverski dialog in ugledne izobraževalne ustanove sunitskega islama danes in jutri v Kairu razpravljajo o strategijah proti verskemu skrajništvu. Naslov srečanja je Vloga dialoškega središča Al-Azhar in Vatikana v boju proti pojavu fanatizma, skrajništva in nasilja v imenu Boga.


Bodo boji za Mosul za seboj pustili številne žrtve?

Iraške sile v boju proti skrajni skupini Islamska država ob podpori vojaških letal in helikopterjev napredujejo proti zahodnemu delu mesta Mosul na severu države, kjer ima IS svojo zadnjo trdnjavo v državi. Združeni narodi se bojijo za begunce, ki so v tem trenutku ujeti med boje na eni strani in reko na drugi strani.


V Grčiji po zategovanju pasu v ospredje reforme?

Ustanove, ki se z Grčijo pogajajo o ukrepih v zameno za finančne obroke, se bodo kmalu vrnile v Atene. Tam bodo poskušale doseči tehnični dogovor pred naslednjo denarno injekcijo. Do političnega dogovora o tem in dejanskega izplačila je še daleč, a v postopku reševanja zadolžene države se dogaja pomemben premik - poudarek se seli z zategovanja pasu h korenitim reformam.


Poslovil se je msgr. Tomislav Ivančić

Na zagrebškem pokopališču Mirogoj so se včeraj z mašo zadušnico v kapeli Kristusa Kralja, ki jo je daroval zagrebški nadškof kardinal Josip Bozanić in pogrebom poslovili od kanonika dr. Tomislava Ivančića, profesorja teologije, ustanovitelj Skupnosti MiR in utemeljitelja hagioterapije, ki je umrl 17. februarja 2017. Pokojni je velik del svojih moči je posvetil tistim, ki duhovno trpijo ali so zapadli odvisnosti. Tudi v Sloveniji je večkrat vodil seminarje in duhovne vaje haioterapije ter nove evangelizacije. V slovenščini imamo med drugim njegove knjige Srečanje z živim Bogom, Odkritje duhovne terapije, Iz strahu v zaupanje ...


Nenadoma umrl ruski veleposlanik pri Združenih narodih

Dan pred 65. rojstnim dnem je nepričakovano umrl ruski veleposlanik pri Združenih narodih Vitalij Čurkin. Med delom v pisarni v New Yorku mu je postalo slabo, zato so ga odpeljali v bolnišnico, a tam mu niso mogli več pomagati. Odpovedalo naj bi mu srce.


Umrl Michael Novak, teolog kapitalizma

V 83. letu starosti je v petek v Washingtonu umrl katoliški mislec Michael Novak, ena najpomembnejših osebnosti v razpravi o odnosu med katolištvom, ekonomijo in družbo ob koncu 20. in začetku 21. stoletja. Bil je zagovornik povezovanja med katoličani in republikanci v dobi Ronalda Reagana. V središču njegove misli je bil človek, njegova svoboda, delavnost in ustvarjalnost. Sanjal je kapitalizem s človeškim obrazom. Večinoma se je strinjal s filozofijo Janeza Pavla II., kritiziral pa je nekatere strani v družbenem nauku Benedikta XVI. in Frančiška. Pri slednjem se je kritično odzval predvsem na njegove besede, da takšna ekonomija ubija. Po Novakovem mnenju bi papež lahko imel prav, če bi se njegove besede nanašale samo na Argentino oziroma največ na Latinsko Ameriko.


Novejše novice | Starejše novice

Radijski blogi