Petra StoparPetra Stopar

Poslovil se je minister osamosvojitvene vlade dr. Vencelj

Slovenija | 01.01.2017, 19:08

V 78. letu starosti je umrl minister osamosvojitvene vlade dr. Peter Vencelj. Med 16. majem 1990 in 14. majem 1992 je bil predsednik Republiškega komiteja za vzgojo in izobraževanje ter telesno kulturo, leta 1992 pa je postal državni sekretar Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu. Bil je tudi predstojnik Malteškega viteškega reda v Sloveniji, zvest Prijatelj Radia Ognjišče in častni občan Mestne občine Kranj.

Poslovil se je človek močne vere ter človek, ki je bil povsem predan Sloveniji. Imel jo je rad. Ni skrival veselja, ko ji je šlo dobro in ni obupoval, ko njeni uspehi niso bili najboljši. Verjel je v ljudi, v njihovo sposobnost. Do konca. Ni pokazal pesimizma, kajti vedel je, da je kljub polenom mogoča rešitev. To je bilo moč občutiti tako v Sloveniji kot med zamejci in zdomci, ki so mu bili zelo blizu. Bil je njihov glas in ves čas z njimi dihal. Zavedal se je bolečine, ki jo ti nosijo s seboj. Vedel je, da je ne more odvzeti, a lahko ji da drugačen, bolj plemenit pomen.

Težko je najti besede ob izgubi tako velikega Slovenca, domoljuba, kristjana!

Dragi Peter, počivajte v miru!

Dr. Peter Vencelj, ki je bil tisti minister, ki je bil s slovenskimi športniki, ko so ti prvič nastopili s slovensko zastavo na zimskih olimpijskih igrah v Albertvilu, je na okrogli mizi Radia Ognjišče na Ptuju lani ob 25. letnici slovenske samostojnosti opozoril na pomanjkanje vizije v šolstvu: "V prejšnjem obdobju smo mi vendarle v izobraževalni skupnosti, tako kadrovsko kot programsko politiko usmerjali za potrebe takratnega gospodarstva in z vizijo, ki naj bi bila za naprej. Sedaj mi tega nimamo."

„V novi slovenski državi sem videl in pričakoval najprej uresničitev tistih možnosti, o katerih smo se v prejšnji državi velikokrat pogovarjali, a jih nismo mogli ali smeli uresničiti. Od nas je odvisno, da naredimo državo, ki jo bomo spoštovali in bomo nanjo ponosni. V prejšnjih režimih sem videl veliko premišljeval, kako bi bilo dobro in prav, da bi se med seboj spoštovali in sprejemali ob vseh razlikah med nami, da bi predvsem cenili poštenje in dobro opravljeno delo,“ pa je dr. Vencelj dejal v pogovoru z novinarko dr. Rosvito Pesek in njeno knjigo Osamosvojitvena vlada.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.