Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Meta PotočnikMeta Potočnik

VIDEO: Vencelj, Rejc, Osterc in Dular o spominih na Demosovo vlado

Slovenija | 25.02.2016, 10:55

V tokratni oddaji "Pogovor o" smo predvajali drugi del okrogle mize, ki jo je Radio Ognjišče ob 25-letnici slovenske samostojnosti pripravil v refektoriju minoritskega samostana na Ptuju. Na njej so sodelovali kar štirje ministri, ki so delovali v tako imenovani osamosvojitveni vladi. Spomnili so na ključne dogodke osamosvajanja, komentirali zakaj je prišlo do razpada Demosa ter spomnili na tisto, kar nam ni uspelo.

Gostje Peter Vencelj, Izidor Rejc, Jože Osterc in Janez Dular so najprej spregovorili o svojem delu v osamosvojitveni vladi in kako so v njo prišli, nato pa odgovorili na vprašanje na katerih področjih smo v zadnjih 25-ih letin naredili premalo. Vencelj, ki je bil minister za vzgojo, izobraževanje in šport je bil tisti minister, ki je bil s slovenskimi športniki, ko so ti prvič nastopili s slovensko zastavo na zimskih olimpijskih igrah v Albertvilu, je opozoril na pomanjkanje vizije v šolstvu: "V prejšnjem obdobju, se je v zadnjih letih smo mi vendarle v izobraževalni skupnosti tako kadrovsko kot programsko politiko usmerjali za potrebe takratnega gospodarstva in vizijo, ki naj bi bila naprej. Sedaj mi tega nimamo."

Prvi minister za industrijo in gradbeništvo je bil ekonomist Izidor Rejc. Pred nastopom službe ministra je bil direktor Alpine iz Žirov in direktor Mercatorja, tako da mu izkušenj na tem področju ni manjkalo. A danes vseeno ugotavlja, da smo skrenili s poti: "Pri slovenskih vladah je en večni problem. To je tako kot bi tekel štafeto, vsak s svojo palico, nihče ne vzame v roke prejšnje palice in gre naprej. To je problem. Ko smo mi zapustili neko stanje, bi jo moral drugi dvigniti in tako naprej."

Kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v prvi vladi prevzel doktor agronomskih znanosti, Jože Osterc. Njegova temeljna naloga v osamosvojitveni vladi je bila, da novonastali državi zagotovi ustrezno stopnjo samooskrbe s hrano, ker je ta za nacionalni obstoj še kako pomembna. "Potrebno je jasno definirati, ne to kar moram danes in jutri narediti ampak, kaj mora kmetijstvo narediti ali pa biti na kmetijskem področju narejeno v naslednje obdobju. Kakšne naloge ima, cilje je treba jasno postaviti potem pa izvedbo 'pogruntati'".

Nalogo - spodbuditi Slovence zunaj Slovenije k množični podpori državne osamosvojitve, pa je pripadla jezikoslovcu in doktorandu slavistike Janezu Dularju. Postal je minister zadolžen za vprašanja Slovencev po svetu in italijanske in madžarske narodnosti. "Na nekaterih področjih smo storili premalo. Rekel bi pri medijih in v sodstvu. Pri medijih je sicer bilo nekaj poskusov, spomnite se na časopis dnevnik Slovenec, kjer se je izkazalo, da tudi tako imenovana desnica glede tega ni imela izkušenj, da so šle cele novinarske generacije skozi tisto fakulteto, kjer so jih ustrezno obdelali in to se kaže še danes. In seveda tudi vpliv na javno mnenje."


Za pripravo oddaje smo si kot osnovo vzeli knjigo novinarke in zgodovinarke dr. Rositve Pesek z naslovom Osamosvojitvena vlada.

Prvemu delu javne radijske oddaje pa boste lahko prisluhnili v oddaji "Moja zgodba" v nedeljo, 6. marca ob 20. uri. Večer na Ptuju smo pripravili v sodelovanju s patri minoriti in Društvom izobražencev Viktorina Ptujskega.

Na novo javno radijsko oddajo vas vabimo v petek, 22. aprila ob 19. uri v Novo mesto.

Vabljeni k poslušanju posnetka Pogovora o.

Slušatelji
Slušatelji © ARO

Slovenija, Politika
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...