Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Bogoslovci iz mariborske metropolije na Švedskem (foto: Zvone Podvinski)
Bogoslovci iz mariborske metropolije na Švedskem

Pomladni obiski na Švedskem

| 17.06.2016, 07:18 Matjaž Merljak

Rojaki na Švedskem so bili v letošnji pomladi deležni kar nekaj obiskov iz Slovenije: bogoslovci in dva pevska zbora so prišli, rojaki so se veselili tudi ob birmi in prvem svetem obhajilu, nam je sporočil tamkajšnji slovenski župnik Zvone Podvinski.

Bogoslovci mariborske metropolije so se v tednu po veliki noči podali na sever Evrope, da bi doživeli domovino sv. Brigite. Pot jih je najprej popeljala v glavno mesto - Stockholm, ki so ga doživeli na svojstven način, saj so t. im. Severne Benetke zelo zanimivo in zgodovinsko, arhitekturno mesto. Prav tako so srečali prijaznost s strani stolne župnije v Stockholmu.

Potem jih je pot peljala v duhovno srce Švedske in Skandinavije, saj so se v Vadsteni prvi dan aprila srečali s slovenskim dušnim pastirjem, kjer so skupaj maševali pri sestrah sv. Brigite. Kasneje so si ogledali še kloster kyrka, kjer so se pri skrinji z relikvijami sv. Brigite in sv. Katarine ustavili in se priporočili tema velikima svetima ženama v varstvo in priprošnjo. Sledil je še ogled slovenske lipe, ki je posajena v parku pred to starodavno in mogočno gotsko cerkvijo. Nato so se bogoslovci, skupaj s predstojnikoma Vladom in Stanetom okrepili v eni izmed tamkajšnjih restavracij. Preden so zapustili ta sveti kraj pa so se ustavili ob mogočnem gradu.

Metropolitanski bogoslovci pri sv. Brigiti Švedski v Vadsteni
Metropolitanski bogoslovci pri sv. Brigiti Švedski v Vadsteni © Zvone Podvinski

Pot je obiskovalce Slomškove metropolije nato vodila v Göteborg, kjer so se ustavili krajši čas in so se srečali z rektorjem SKM na Švedskem in se zanimali za krajevno Cerkev, kakor tudi za delo in poslanstvo narodnega dušnega pastirja.

Mladim pripravnikom na duhovništvo, posebej letošnjim diakonom in novomašnikom, kakor tudi njihovim predstojnikom želi slovenski dušni pastir obilje modrosti, skrbnega vodenja mladih fantov, odprtosti Svetemu Duhu, da se bodo vredno in lepo pripravili na duhovniško poslanstvo, ki je služenje po vzgledu Jezusa, Dobrega pastirja.

Oktet Planika iz Slovenske Bistrice je aprila 2016 koncertiral rojakom v Göteborgu
Oktet Planika iz Slovenske Bistrice je aprila 2016 koncertiral rojakom v Göteborgu © Zvone Podvinski

Tretjo nedeljo v mesecu aprilu, to je bilo 17. aprila 2016, je oktet Planika iz Slovenske Bistrice pod vodstvom Ignaca Pančiča obiskal slovensko skupnost v Göteborgu, kjer je sodeloval pri slovenski sv. maši, s krajšim koncertom tudi po njej, kakor tudi v Astridsalen, kjer so rojaki pripravili prijetno druženje. V ponedeljek pa je bila priložnost obiska Volvo muzeja v Arendalu pri Torslandi, kjer je voditeljica muzeja oktetovce prijetno presenetila, saj je bil ta dan muzej zaprt. Vseeno je vrata obiskovalcem odprla, ki pa so mladino in vse ostale navzoče prijetno presenetili s pesmimi, ki so jih ubrano zapeli. Ploskanje, ki je sledilo, je bilo znamenje zahvale za prijetno presenečenje. Nato je sledil sprehod skozi zgodovino Volva, ogled avtomobilov in na koncu še enkrat ubrano zapeta pesem, kot znamenje zahvale za velikodušnost. Oktetovci so bili prijetno presenečeni in navdušeni nad ogledom tega tako znamenitega muzeja na Hisingenu.

Oktet Planika iz Slovenske Bistrice je aprila 2016 nastopal v Volvo v Arendalu
Oktet Planika iz Slovenske Bistrice je aprila 2016 nastopal v Volvo v Arendalu © Zvone Podvinski

Naslednjo nedeljo, 24. aprila 2016 pa so prispeli v Göteborg članice in člani MePZ Walfdorfske šole iz Ljubljane, ki so bili na obisku na Švedskem. Ker slovenskega dušnega pastirja ni bilo takrat doma, jih je sprejel in jim je pomagal po dogovoru hrvaški duhovnik Mladen Vuk, da so si malo odpočili in nabrali moči v župnijski dvorani. Pod vodstvom Igorja Velepiča ter ob pomoči našega rojaka Jožeta Benigarja, so si člani MePZ naslednji dan ogledali Göteborg. Potem jih je pot vodila na Marstrand, kje so doživeli lepoto narave, švedske kulture in arhitekture. Ob koncu dolgega sprehoda, saj je del te velike skupine prehodil najdaljšo možno pot na otoku, so se vsi prijetno utrujeni vrnili na kopno in v zahvalo za vodenje in pomoč so kar na parkirišču ubrano, večglasno zapeli pesem Dajte mi zlatih strun. Kot smo kasneje izvedeli po slovenskem veleposlaniku g. Tonetu Kajzerju iz Kopenhagna, so naslednje dni v glavnem mestu Danske izvedli koncert, kjer so navdušili tamkajšnje poslušalce.

Obema skupinama srčna hvala za tako lepo poslanstvo, ki sta ga opravili na zahodni obali Švedske. Veliko veselja še naprej pri ohranjanju slovenske zborovske pesmi, kakor tudi pesmi iz zakladnice drugih narodov. Še naprej veliko uspešnih nastopov in veliko hvaležnih poslušalcev.

MePZ Walfdorfske šole iz Ljubljane je obiskal Mastrand in se tam s pesmijo poslovil
MePZ Walfdorfske šole iz Ljubljane je obiskal Mastrand in se tam s pesmijo poslovil © Zvone Podvinski

Birmanka Madeleine Mak d Amico iz Bolzana z družino in botrco Marijo osebni arhiv družine Mak
Birmanka Madeleine Mak d'Amico iz Bolzana z družino in botrco Marijo, foto: osebni arhiv družine Mak © Zvone Podvinski
Sveta birma v Bolzano je letos povezana tudi s slovensko italijansko družino, ki tam živi, saj je bila njihova najstarejša hčerka Madeleine Mak D’Amico deležna darov Svetega Duha, ko je bila teden pred binkoštmi potrjena v veri. Hvala botrci Mariji, hvala mami Rozmary za vso podporo in pomoč pri pripravi na ta veliki in pomembni zakrament, da bi naši mladi postali pričevalci za Jezusa iz Nazareta v svetu, v katerem živijo. Bog blagoslovi te mlade, kakor tudi starše in botre, da bodo z veseljem rasli v odgovorne kristjane!

Na soboto pred binkoštnim praznikom pa so se rojaki s Švedske tradicionalno zbrali pri sveti Brigiti Švedski v Vadsteni. Gostje 43. romanja so bili nadškof Ivan Jurkovič, nekdanji nuncij v Rusiji, zdaj pa predstavnik Svetega Očeta v Ženevi; veleposlanik Slovenije v Kopenhagnu Tone Kajzer z družino; predsednik Slovenske zveze na Švedskem, ki povezuje vsa slovenska društva in predsedniik slovenskega društva v Kopingu, Alojz Macuh; ansambel Lunca iz Slovenije, prijatelji Rafaelove družbe in Višarskih dnevov mladih, Jožefa Javornik, organistinja iz Slovenije. Več o romanju smo v oddaji že poročali.

Prvoobhajanka Eliza Jurca (Brigita Zemljarič, foto Viktor Žiri)
Prvoobhajanka Eliza Jurca (Brigita Zemljarič, foto Viktor Žiri) © Zvone Podvinski
Pri tej slovesnosti je bila med nami tudi družina Jurca iz Stockholma, katere hčerka Eliza je tudi na Švedskem v Vadsteni prvič prejela sv. obhajilo, na katerega se je pripravljala dve leti na Ledinah v Spodnji Idriji, zadnje leto pa v Stockholmu in s pomočjo Skypa. Slovenski dušni pastir je staršem hvaležen za vso pomoč in podporo. Veseli se s prvoobhajanko in njeno družino, ki so skupaj z njihovo domačo župnijo v Sloveniji praznovali prvo sv. obhajilo in se potem vrnili nazaj na Švedsko ter z rojaki z vse Švedske praznovali binkoštni dogodek v Vadsteni, kamor so romali z rojaki iz Stockholma. Bog vas vse blagoslovi in hvala za lep vzgled ter vzpodbudo, da se tudi na takšen način da pomagati pri pripravi na sv. zakramente, kadar smo drug od drugega daleč narazen.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.