Ljubljana, torek, 17. julij 2018, 11:51

V ŽIVO: Hrvaška kljub srebru pričakala zlate nogometaše; Dalić: Bogu smo hvaležni

V minulih dneh smo se zaradi uspeha hrvaške nogometne reprezentance večkrat povezali s Hrvaškim katoliškim radiem (HKR). Danes so, tako kot nacionalna televizija, pripravili poseben program v katerem so gostili selektorja Zlatka Dalića in tudi nekatere hrvaške škofe. Dalić je ponovil, da so žalostni zaradi drugega mesta, a Bogu hvaležni, da jim je dal mesto viceprvakov. Nadškof Marin Barišič pa je izrazil željo, da bi se recept za uspeh hrvaških nogometašev prijel tudi na drugih področjih družbe.


Cerkve spremenjene v nočne klube?

V več zahodnih državah morajo zaradi razširjene sekularizacije zapirati cerkve. Med najbolj prizadetimi so Francija, Belgija, Nizozemska, Švica, ZDA in Kanada. Problem pa je v tem, za kakšen namen se cerkev kot prostor potem uporabi. Primerilo se je celo, da so jih preoblikovali v diskoteke, nočne klube, kar se je zgodilo v Pragi, garaže, slaščičarne, bare, restavracije, telovadnice, mošeje, lepotne salone in podobno. Zato papeški svet za kulturo, Univerza Gregoriana in Italijanska škofovska konferenca novembra pripravljajo mednarodno srečanje z naslovom: Ali Bog tukaj ne prebiva več?


Hrvaški in francoski škofje navdušeni nad svojima reprezentancama

Nedeljski finale svetovnega nogometnega prvenstva med Francijo in Hrvaško odmeva tudi v krogih Katoliške cerkve. Predsednik hrvaške škofovske konference zadarski nadškof Želimir Puljić, je v pismu selektorju Zlatku Daliću zapisal, da je finale krona njihovega dela, treningov in povezanosti. S sporočilom so se oglasili še nekateri hrvaški škofje, ponekod pa so se v sredo zvečer po tekmi oglasili zvonovi. Tudi Francozi so veseli, da so se uvrstili v nedeljski finale, je sporočil škof iz Rouena Dominique Lebrun, ki je bil trinajst let sodnik pri Francoski nogometni zvezi. V času, ko se nogomet vse bolj komercializira, ne smemo pozabiti, da je šport igra, je dejal škof Lebrun.


Trump: NATO je močnejši

V Bruslju se bo danes sklenil vrh zveze Nato. Danes se voditelji, med njimi slovenski premier Miro Cerar, soočajo z odločitvijo o podaljšanju financiranja afganistanskih varnostnih sil do leta 2024. V ospredju pogovorov na vrhu so sicer obrambni izdatki članic, saj je ameriški predsednik Donald Trump včeraj na ta račun navrgel nekaj ostrih besed in celo zagrozil z izstopom ZDA iz zavezništva. Danes so njegovi toni že bolj umirjeni.


Kovačić o selektorju Daliću: S ponižnim srcem se zahvaljuje Bogu

»Vse življenje sem veren, tako vzgajam tudi svoje otroke. Vsako nedeljo gremo k sveti maši. Vera mi daje moč; vedno imam rožni venec v žepu in molim pred vsako tekmo. Zahvaljujem se Bogu za vsak dar, ker mi je dal moč in vero ter priložnost, da v življenju nekaj naredim,« je dejal selektor Zlatko Dalić v pogovoru za hrvaški katoliški tednik Glas koncila. Da je prisotnost vere izjemnega pomena pri hrvaških nogometnih igralcih, je za naš radio dejal tudi urednik Hrvaškega katoliškega radia Siniša Kovačić.


VIDEO: Mandžukić poskrbel za največji hrvaški nogometni uspeh

Hrvaška nogometna reprezentanca je druga finalistka svetovnega prvenstva v Rusiji. V sinočnjem polfinalu v Moskvi je po podaljšku premagala Anglijo z 2:1 in se bo tako v nedeljskem finalu, ki bo ob 17.00 prav tako v Moskvi, merila s Francijo. Ta je že v torek z 1:0 izločila Belgijo. Poraženca bosta tekmo za tretje mesto igrala v soboto ob 16.00.


Urednik HKR Kovačić za Radio Ognjišče: Vsako srce bije nocoj za hrvaško reprezentanco

Na svetovnem nogometnem prvenstvu v Rusiji bo drevi odigrana še druga polfinalna tekma, na kateri bosta reprezentanci Anglije in Hrvaške odločale o tekmici Francije v nedeljskem finalu. Tekma v Moskvi se bo začela ob 20. uri.


Ali hoče neapeljska mafija uničiti Medžugorje?

Papežev predstavnik v Medžugorju poljski škof Henryk Hoser je izjavil, da v tem mestu Marijinih prikazovanj v iskanju dobička deluje neapeljska mafija. Po njegovih besedah gre za demonsko delovanje, ki hoče narediti vse, da bi uničil ta sveti kraj spreobrnjenj.


Papež januarja z mladimi v Panamo

Papež Frančišek bo januarja prihodnje leto potoval v Panamo, kjer se bo udeležil svetovnega dneva mladih, so potrdili iz Vatikana. To bo že tretji svetovni dan mladih za papeža Frančiška; udeležil se je namreč srečanja v Braziliji leta 2013 in na Poljskem leta 2016.


Duhovnik v bran migrantom v Italiji

Italijanski duhovnik Gianfranco Formenton je nad vhodna vrata župnijske cerkve v San Martinu di Trignanu pritrdil obvestilo, ki rasistom prepoveduje vstop v cerkev. Notranji minister Matteo Salvini ni ostal brez besed.


Novejše novice | Starejše novice