Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Ognjišče ob jubileju tudi z nekaterimi knjižnimi novostmi

Slovenija | 20.01.2015, 15:10

Revija Ognjišče letos praznuje 50. obletnico svojega izhajanja. Ob tej priložnosti so za svoje zveste bralce pripravili tudi nekaj knjižnih novosti. Več o ponudbi Ognjišča, ki vas vabi tudi na ROMANJE ob tem jubileju, si lahko preberete v nadaljevanju.

ZGODBA ZATE

zbral Božo Rustja

Cena: 6,90 evrov

Enajsta knjiga v zbirki Zgodbe za dušo je nekakšna sestrica knjige Zgodbo ti povem. Največkrat duhoviti zgodbi sledita kratka misel in molitev ob sporočilu pripovedi. Na koncu je dodana domislica, ki jo bomo lahko ponesli v življenje. Barvne ilustracije Petra Škerla nam sporočilo zgodb še bolj približajo.

MOJ CAMINO

Ivan Gričnik

Cena: 12,00 evrov

»MOJ CAMINO« ni običajen potopis o njegovih etapah, tamkajšnjih razmerah, zgodovinskih dejstvih in korakih od enega kraja do drugega. Camino de Santiago de Campostela pomeni pot v Santiago na zvezdno polje. V tej knjižici so opisane osebne refleksije o poti in sopotnikih, nenavadne in nepričakovane stvari, pustolovščine, in najbolj od vsega – narava. Opisano je tisto, kar je zaznamovalo vse avtorjeve korake, vse tiste kilometre od izhodiščne točke do cilja. Avtor piše o ljudeh, s katerimi je hodil in se pogovarjal. Videli so se prvič in verjetno tudi zadnjič, na poti pa so bili eno.

VESELI SE ŽIVLJENJA

Anselm Grün

Cena: 13,90 evrov

Mnogim ljudem je v današnjem svetu res težko živeti v veselju do življenja. Anselm Grün nam pokaže, kako nam lahko kljub temu uspe najti novo moč in veselje do življenja - in odpreti svoje srce za lepote stvarstva. Njegove lepe misli in spodbudne besede nam lahko pomagajo, da znamo uživati vsak trenutek življenja.

SVETNIKI, NAŠI PRIJATELJI

Anton Martin Slomšek

Cena: 13,90 evrov

V knjigi so zbrani skrbno izdelani osnutki za pridige in ne za branje. Slomšek se v svojih govorih pokaže odličnega pastirja, ko pravi: "Verujem v občestvo svetnikov". Brez strahu kliče slehernega vernika k posnemanju svetnikov. S svojo odločnostjo je Slomšek v svetniških govorih marsikomu še danes izpraševalec vesti in moder učitelj življenja. Knjiga prihaja na knjižne police ob 190 letnici Slomškove nove maše. Slomšek je bil namreč v duhovnika posvečen 8. septembra 1824, na praznik rojstva blažene device Marije. Kot novomašnik je delil svoj blagoslov in klical na vernike priprošnjo vseh svetnikov. Svetniki so bili njegovi prijatelji. Naj postanejo tudi naši prijatelji, vzorniki in tovariši za vso večnost.

OD PETROLEJKE DO iPADA - Knjiga spominov primorskega duhovnika

Dušan Jakomin

Cena: 19,90 evrov

Duhovnik Dušan Jakomin, ki se bliža 90. rojstnemu dnevu, svoje življenje in delo posveča tržaškim Slovencem. V knjigi opisuje igrivo otroštvo, težke semeniške čase, likvidacijo, ki mu je bila namenjena, a je namesto nje leta 1949 pel novo mašo. Nadaljuje s spomini na duhovniško službovanje v zamejstvu, opisuje kulturni razcvet Trsta po vojni ter svojo zborovodsko in časnikarsko službo. Odprt je za sodobne družbene tokove, a ostaja iskriv pričevalec minulih časov.

SVETOPISEMSKI LIKI

Silvester Čuk

Cena: 9,90 evrov

V knjigi je predstavljenih petdeset svetopisemskih likov iz stare in nove zaveze. Čeprav ti možje in žene niso bili vsi svetniki v krščanskem pomenu, so vendarle v marsičem naši vzorniki: zaradi svoje vere, neomajnega zaupanja v Boga, predanosti, zvestobi, gorečnosti za Božjo postavo.

PREBUDIMO DREMAJOČEGA VELIKANA - CERKEV NA SLOVENSKEM KOT ŽIVO SKRIVNOSTNO TELO JEZUSA KRISTUSA

Marjan Turnšek

Cena: 26,90 evrov

Naše župnije so pogosto videti kot "speči medved", v katerega telesu se jeseni pretok krvi počasi upočasni in ne dosega več vseh delov telesa. Zato je osnovna ideja v tem, da je treba tega spečega velikana prebuditi, da se bo malo "razmigal" in pognal "kri" bolj živo in močno do vseh udov svojega telesa. Predvsem naj bi se ta "dremajoči velikan", ki je Božja stvaritev, sam tega zavedel in se prebudil ter po naravni logiki jutra začel živeti nov dan. Pravzaprav nič presenetljivo posebnega ni treba, da bi se zgodilo. Le živeti naj bi začel po tem, kar že je.

Več: Ognjišče

Slovenija, Radijski utrip
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.