Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Romanje ob 50. obletnici revije Ognjišče

| 18.01.2015, 17:22

Revija Ognjišče nadaljuje tradicijo romanj ob svojem okroglem jubileju. Ob 40. obletnici je bilo romanje na grob sv. patra Pija, ob 45. obletnica po stopinjah blažene Matere Terezije, ob zlatem jubileju pa so izbrali romanje v rojstni mesti dveh velikih papežev 20. stoletja: sv. Janeza XXIII. in bl. Pavla VI. Letos je 200 letnica rojstva sv. Janeza Boska, zato bo romarska pot vodila tudi na njegov grob v Torinu, kjer pa je tudi naveličastnejša relikvija krščanstva: torinski prt, ki bo letošnjo pomlad izpostavljen v češčenje in za ogled.

Romanje, ki bo od 20. do 23. aprila 2015, bo pod duhovnim vodstvom koprskega škofa dr. Jurija Bizjaka. Romanje pripravlja agencija Trud, ki zbira prijave in daje možnost obročnega plačevanja.

1. dan: Ljubljana-Bergamo-Sotto il Monte

V jutranjih urah pričnemo naše romanje v smeri Italije. Mimo Benetk, Padove in Brescie potujemo proti Bergamu. Do starega dela mesta se povzpnemo z vzpenjačo. Tu bomo imeli prvo romarsko mašo, ki jo bo daroval škof Jurij Bizjak za vse romarje na romanju ob zlatem jubileju revije Ognjišče. Stari del Bergama nas navduši z ozkimi, tlakovanimi ulicami, obdaja ga dobro ohranjeno obzidje. Na osrednjem trgu bomo spoznali cerkev Santa Maria Maggiore in stolnico z mnogimi umetninami. Po ogledu Bergama obiščemo Sotto il Monte, kjer se je leta 1881 rodil sveti papež Janez XXIII. Njegov pontifikat je bil kratek, v zgodovino vesoljne Cerkve pa se je zapisal, ker je sklical drugi vatikanski koncil, ki je v veliki meri prenovil katoliško Cerkev. Nastanitev v okolici Milana, večerja in nočitev.

2. dan: Milano

Po zajtrku se odpeljemo v Milano, ki se ponaša se z izjemno zgodovinsko preteklostjo, mnogimi umetninami in pomembnimi osebnostmi, ki so tukaj živele. Med najpomembnejše spomenike v mestu spada znamenita gotska katedrala s 108 metrov visokim zvonikom. Sledi sprehod skozi galerijo Vittorio Emanuele II. do znamenite operne hiše »Scala« in nato obisk bazilike Sant' Ambrogio, ki jo je leta 379 postavil sv. Ambrož, milanski škof, veliki cerkveni učitelj in sozavetnik mesta.Po maši pot proti Torinu. Večerja in nočitev.

 

3. dan: Torino

Pred nami je eden glavnih ciljev našega romanja, ogled torinskega prta, izjemne relikvije, ki se je po božji milosti ohranila do današnjih dni in izkazuje veliko Kristusovo trpljenje. Sledi ogled samega mesta z lepim starim delom. Torino je bil središče delovanja svetega Janeza Bosca (Don Bosco), ki se ga bomo še posebej spomnili ob 200.-letnici njegovega rojstva. Med ogledi imamo tudi sveto mašo. Večerja in nočitev.

 

4. dan: Torino-Ljubljana

Po zajtrku se odpeljemo proti Sloveniji. Na poti se ustavimo v Concesio pri Brescii, rojstnem kraju blaženega papeža Pavla VI. Njegova rojstna hiša je danes spremenjena v manjši muzej. Prihod v poznih večernih urah.

CENA: 298 evrov (najmanj 45 potnikov);

VKLJUČUJE: avtobusni prevoz, prenočevanje v hotelih 3***, tri polpenzione, oglede s strokovnim vodičem, duhovno vodstvo, zdravstveno zavarovanje;

MOŽNA DOPLAČILA: enoposteljna soba 65 evrov, vstopnine poravnate pri vodiču;

PLAČILNI POGOJI: 30% akontacije ob prijavi, drugo lahko v obrokih;

SPLOŠNI POGOJI so sestavni del programa in so na voljo v poslovalnici.

NAROČILA (oziroma rezervacije na):

Turistična agencija TRUDKrekov trg 1

SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    

trud@trud.si 

ali na telefon 01 360 28 20    

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.