Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Dragica Motik (foto: Matjaž Merljak)
Dragica Motik

Vzljubiti jezik in slovensko kulturo

| 17.09.2014, 11:41 Matjaž Merljak

Dragica Motik že četrto leto poučuje dopolnilni pouk slovenskega na Reki, v Pulju, Buzetu in Čabru na Hrvaškem. Pouk obiskuje približno 60 učencev, tako mlajših kot starejših in poteka vsak dan popoldne v drugem kraju, v Buzetu, kjer je skupina največja, kar dva dneva v tednu.

Dopolnilni pouk slovenskega jezika na severozahodnem delu Hrvaške poteka na različnih stopnjah. Cilj je, da se bo tudi tisti, ki ne zna nič, znal sporazumevati v različnih situacijah ter da bo vzljubil jezik in kulturo, da jo bo čutil in da bo hotel slediti naprej. Udeleženci k pouku prihajajo iz različnih nagibov: večinoma se želijo naučiti jezika svojih dedkov ali pradedkov, so pa tudi taki, ki želijo študirati v Sloveniji.

Dragica Motik ima pri svojem delu strogo začrtan učni načrt. Učenca mora naučiti, da se zna predstaviti in druge osnovne sporazumevalne dialoge. Kot pravi, mora pri tem biti spretna, že kar animatorka, a nima neomejenega števila priložnosti in veliko časa. Zato izbira besedila in vsebine, ki imajo sporočilno vrednost, poslužuje se legend, mitov, pravljic, izštevank ... Poskuša, da besedila najprej preberejo in ob tem vadijo branje, izgovarjavo, pridobivajo besedišče. Sodelujoče povabi k poustvarjanju. Pri pouku pa uporablja tudi t.i. pragmatična besedila: navodila za uporabo, deklaracije, časopisje ... Sodeluje z društvi Slovencev v tem delu Hrvaške in s starši.

V pogovoru, objavljenem v oddaji Slovencem po svetu in domovini 7. septembra 2014, je še povedala, da udeleženci radi pojejo in plešejo: „Veliko lažje se je učiti jezik preko pesmi, slovenska pesem jim je všeč in jim lepo zveni.“ Pojasnila je še razliko med sobotnimi šolami po svetu in dopolnilnim poukom. Prvi svoje delo opravljajo prostovoljno, v zadnjih letih dobijo tudi pomoč od države, dopolnilni pouk pa v celoti financira Republika Slovenija preko za šolsko področje pristojnega ministrstva.

Udeležence spoštuje in pravi: "Pripraviti se, da boš spregovoril v jeziku, ki ga ne govoriš vsak dan, je zahtevno. To zahteva od človeka veliko odpovedovanja."

Preberite novico o zaključku pouka v šolskem letu 2013/2014

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.