Ljubljana, nedelja, 18. februar 2018, 03:53

V Martinju so se spomnili preroditelja Porabja Ivana Camplina

Škofija Murska Sobota je v sodelovanju z župnijo Gornji Petrovci pripravila spominsko slovesnost ob deseti obletnici smrti duhovnika, narodnega buditelja, pesnika in pisatelja Ivana Camplina. Začela se je s kratko molitvijo na pokopališču v Martinju in nadaljevala s sveto mašo v dvorani tamkajšnjega gasilskega doma. Daroval jo je škof ordinarij Peter Štumpf. Sledil je bogat kulturni program.


Pred volitvami ključne programske poudarke nakazali tudi v SLS

Pred junijskimi parlamentarnimi volitvami je ključne programske poudarke nakazala tudi Slovenska ljudska stranka, ki cilja na vrnitev v državni zbor. Njen predsednik Marko Zidanšek želi, da bi država dobila močno desnosredinsko vlado.


V NSi poudarjajo: Zdaj je čas!

Zdaj je čas. Tako so v NSi poimenovali programsko konferenco, ki so jo danes pripravili v Ljubljani. Vršilec dolžnosti predsednika stranke Matej Tonin je predstavil osnutek volilnega programa, med ključnimi prednostnimi nalogami je poudaril višje plače, hitrejše zdravljenje in učinkovito pravosodje. Zatrdil je še, da ima stranka lastno identiteto, a to ne izključuje sodelovanja.


Migracijski pritisk ne pojenja, o tem se bo treba v prihodnje veliko pogovarjati

Migracijski pritisk, ki ne pojenja, bo v prihodnje ena od tem, o katerih se bo treba veliko pogovarjati. Tako je v odgovoru na poslansko vprašanje Branka Grimsa iz SDS ob začetku redne februarske seje ugotavljala ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar. Po njenih besedah je zaskrbljujoč podatek, da smo v Sloveniji lani beležili 80 odstotkov več nezakonitih prehodov meje. Grims je na to opozoril že na nedavni seji parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Nepovezani poslanec Andrej Čuš je medtem znova predlagal razpis posvetovalnega referenduma o omejitvi priseljevanja in zavrnitvi kvot. Kot je poudaril, bi ga lahko izvedli hkrati z volitvami v hram demokracije.


Pregled domačih dogodkov od petka, 9. februarja, do petka, 16. februarja

Minuli teden je bil obarvan s stavkovnim valom, informativnimi dnevi, pustnim dogajanjem, ki je bilo po zaslugi Radia Ognjišče zelo dobrodelno obarvano, dobili smo novo pošiljko snega, predvsem pa so se nam usta razlezla v nasmeh v četrtek, ko je biatlonec Jakov Fak Sloveniji prislužil prvo medaljo na tokratnih olimpijskih igrah. Srebro mu je okoli vratu nadel princ Albert.


Antauer ne vidi dodatne možnosti obremenjevanja gospodarstva

Minuli teden so zaznamovale kar tri stavke. V ponedeljek so začeli policisti, ki s stavkajo že peti dan. V torek je bila dvourna opozorilna stavka zaposlenih v zdravstvenih domovih, domovih starejših, centrih za socialno delo in posebnih socialnovarstvenih zavodih. V sredo pa so stavkali še v vzgoji in izobraževanju. O tem, kdo je odnesel več, vlada ali sindikati javnega sektorja smo vprašali generalnega sekretarja Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igorja Antauerja.


Slovenska Karitas tudi letos roko ponuja na Juhovzhod

Slovenska Karitas pa v začetku postnega časa začenja že z enajsto dobrodelno akcijo Ne pozabimo. Zbrana sredstva so namenjena za pomoč najrevnejšim družinam, otrokom in starejšim na območjih Jugovzhodne Evrope, ki jim zaradi brezposelnosti, nizkih plač in pokojnin, bolezni in drugih stisk primanjkuje osnovnih dobrin. V lanskem letu smo zbrali 110.535,70 evrov. Z zbranimi sredstvi so podprli programe pomoči v BiH, Srbiji, Makedoniji in Albaniji.


VIDEO: V baziliki Marije Pomagaj postni prt akademske slikarke Maše Bersan Mašuk

Na pepelnično sredo so v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah prvič predstavili postni prt ruske akademske slikarke Maše Bersan Mašuk. Prt je blagoslovil provincialni minister frančiškanov p. Marjan Čuden, ki je pred tem daroval sveto mašo. Pri oltarju se mu je pridružil rektor brezjanske bazilike p. Robert Bahčič.


VIDEO: Začela se je akcija 40 dni brez alkohola

Na pepelnico se je že 13. leto zapored začela preventivna akcija »40 dni brez alkohola« v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi te najbolj razširjene droge v Sloveniji. K sodelovanju v njej spodbuja Slovenska Karitas s številnimi soorganizatorji. Ker je geslo letošnje akcije »Mlad, vesel in pogumen – brez alkohola«, se ji pridružujejo skavti in taborniki, njen ambasador pa je uspešni mladi motokrosist Tim Gajser.


Več deset tisoč zaposlenih v vzgoji in izobraževanju s stavko zahteva višje plače

V več kot tisoč javnih vrtcih, šolah in drugih vzgojno-izobraževalnih zavodih stavka 40.000 zaposlenih. Približno 20.000, pa se jih je po navedbah sindikata, opoldne udeležilo protestnega shoda v Ljubljani, kjer so zahtevali dvig plač in izrazili še nekatere druge finančne zahteve. V večini izobraževalnih ustanov so danes poskrbeli zgolj za varstvo.


Novejše novice | Starejše novice