Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež pozdravlja otroke ob prihodu v dvorano (foto: Vatican Media)
Papež pozdravlja otroke ob prihodu v dvorano | (foto: Vatican Media)

Papež presenetil 200 otrok in jih obiskal v njihovi župniji

Svet | 11.04.2024, 18:08 Marjana Debevec

Papež Frančišek se je popoldne srečal s približno 200 veroučenci v rimski župniji sv. Janeza Marije Vianneya. To je bilo prvo od srečanj v sklopu ’šole molitve’, ki jih bo pripravljal v letu molitve kot pripravo na jubilejno leto 2025. Za papežev obisk je vedel le duhovnik, ki pa otrokom ni ničesar izdal. Tako so bili popolnoma presenečeni, ko se je na vratih pojavil neobičajen katehet v belem.

Otroci so svetega očeta sprejeli z navdušenjem. Z njimi se je skoraj eno uro zadržal v iskrenem pogovoru.

Nekateri bolni otroci so mu rekli 'daj mi petko1, drugi so ga pozdravili tako, da so se rokovali in mu rekli "pozdravljen očka".

Na koncu se je za nekaj sekund ustavil še z malo Alice, ki je v prvi vrsti sedela na invalidskem vozičku, da jo je pobožal po glavi, oviti v ruto. Sveti oče jim je prinesel rožne vence in tudi nekaj pisanic. Nato je Frančišek v eni od dvoran sodobne župnije odgovarjal na vprašanja otrok, za katere je bilo srečanje s papežem čisto presenečenje.

Na srečanju z otroki v župniji s. Janeza Marije Vianeja
Na srečanju z otroki v župniji s. Janeza Marije Vianeja © Vatican media

Papež je s fanti in dekleti, ki se pripravljajo na prvo obhajilo, preživel približno eno uro in tako slovesno odprl »Šolo molitve«, prvo v dolgem nizu srečanj, ki bodo obeležila začetek leta molitve, kot duhovna priprava na sveto leto 2025.

Gre za nov cikel obiskov, ki se povezujejo z jubilejnim letom usmiljenja 2016 in »petkov usmiljenja«, ki jih je papež izvajal en petek v mesecu skozi celotno leto, ko se je nepričakovano pojavil na enem od krajev v prestolnici, da bi pozdravil tiste, ki živijo na robu ali v težkih razmerah.

Malo drugačen katehet ...

To novo serijo srečanj pa je želel začeti z otroki. Veroučenci iz župnije sv. Janeza Marje Vianneya se niso pustili prestrašiti, ko so na vratih zagledali nenavadnega kateheta, ki je prišel v župnijo in so ga brez zadržkov spraševali o marsičem: o smrti, o naklonjenosti družini in prijateljem, o bolečinah in radostih življenja, o pomenu molitve.

Sveti oče jim ni želel pripraviti govora, ampak je odgovarjal na njihova vprašanja. Povabil jih je, naj za njim ponavljajo besede, ki si jih morajo zapomniti: hvala, smem, oprosti.

Posebej je papež Frančišek želel otrokom ponoviti, kako pomembno se je zahvaliti vsem: staršem, prijateljem, učiteljem in katehetom, predvsem pa Bogu.

Na primer, če vstopite v hišo osebe in se ne zahvalite in nato odidete ali ne pozdravite, je to lepo?".

In potem: "Je dober človek, ki se nikoli ne opraviči? Težko se je opravičiti, včasih nas je sram ali pa smo preveč ponosni Toda pomembno je, da se opravičimo, ko komu spodleti."

Papežu so otroci pozorno prisluhnili
Papežu so otroci pozorno prisluhnili © Vatican media

Kako naj se zahvalim za bolezen?

Osrednja tema pogovora je bila molitev: tisto, kar po papeževih besedah ​​ne sme nikoli manjkati niti v temnih trenutkih življenja. "Kateri so ti trenutki?, jih je vprašal". "Ko nekdo umre, ko nekdo omedli, ko se prepiraš s prijateljem," so kričali otroci.

Eno najbolj ganljivih vprašanj je bilo Alicino: "Kako se lahko zahvalim Gospodu v bolezni?". »Tudi v temnih trenutkih se moramo zahvaliti Gospodu, ker nam daje potrpežljivost, da prenašamo težave. Recimo skupaj: Hvala ti, Gospod, da si nam dal moč prenašati bolečino,« je odgovoril papež.

»Ali molite? Kako molite? Kaj lahko rečeš Gospodu?« je znova vprašal. Eden od otrok je vstal in se spomnil, da njegova družina vedno moli pred jedjo. "Rekel je nekaj pomembnega. A veste, da je veliko otrok, ki nimajo kaj jesti? Ali se zahvaljujem Gospodu, ki mi daje hrano? Ali se mu zahvaljujem, da mi je dal družino?", jih je spodbudil sveti oče.

Hvala za vero

Zadnje vprašanje se je dotikalo teme vere. "Ste kristjani?," je vprašal papež Frančišek, "Ali imate vero? Recimo skupaj: hvala ti Gospod, da si mi dal vero."

Drugi otroci so spraševali, zakaj prihaja do smrti in osamljenosti, Sofia, ki bo čez nekaj dni prejela prvo sveto obhajilo, pa je dejala, da jo je novica o vojnah pretresla.

Vprašali so ga torej, kako reči "hvala" v tako tragičnem trenutku? "Vedno se mu moramo zahvaliti, v vsakem trenutku. Dajem vam nekaj nasvetov – je zaključil papež – preden greste spat pomislite: za kaj se lahko danes zahvalim Gospodu?."

Srečanje z otroki je papež sklenil z molitvijo, ki govori o hvaležnosti in nato vsakemu podaril rožni venec. 

Papež se je z otroki odkrito pogovarjal
Papež se je z otroki odkrito pogovarjal © Vatican media

Svet, Novice
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...