Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Krizmena maša v vatikanski baziliki (foto: Vatican Media)
Krizmena maša v vatikanski baziliki | (foto: Vatican Media)

Papež: Gospod zlasti med posvečenimi išče tiste, ki jokajo zaradi grehov Cerkve in sveta

Svet | 28.03.2024, 14:12 Marta Jerebič

V vatikanski baziliki se je pri krizmeni maši zbralo 1500 duhovnikov in približno 2500 vernikov. Papež Frančišek je v homiliji govoril o kesanju in solzah. Poudaril je, da se notranje vnovično rojstvo vedno rodi iz srečanja med našo bedo in Jezusovim usmiljenjem.

Papež Frančišek je skoraj 25 minut dolgo homilijo v celoti prebral sam, brez hripavega glasu. Za izhodišče razmišljanja je uporabil latinsko besedo compunctio, ki pomeni »zbodljaj v srcu«, vbod, ki rani srce in sproži solze. Ta vbod po papeževih besedah ni občutek krivde, ki te pritiska k tlom ali te hromi, ampak je dobrodejno prebadanje, ki očisti in ozdravi srce. Ko priznamo svoj greh, se naša srca lahko odprejo delovanju Svetega Duha, ki nam prinaša solze v oči. »Tisti, ki odvržejo masko in se pustijo pogledati Bogu v svojih srcih, prejmejo dar teh solz.«

Kot je dejal papež, srce »brez kesanja in joka, postane trdo«. Toda tako kot kapljica izdolbe kamen, tako solze počasi omehčajo trda srca.

Papež Frančišek
Papež Frančišek © Vatican Media

Duhovnike je pozval, naj se vprašajo, koliko kesanja in solz je prisotnih v njihovem izpraševanju vesti in molitvi. Ob tem jih je posvaril pred neiskrenim kesanjem, pred klerikalno hinavščino.

Pogosto nas namreč mika, da bi pred Bogom jokali, ko smo razočarani ali zaskrbljeni zaradi svojih neizpolnjenih pričakovanj, zaradi pomanjkanja razumevanja s strani drugih oziroma ko se smilimo samim sebi. Jokati nad samim seboj po papeževih besedah pomeni priznanje, da smo zašli s poti svetosti, ker nismo ostali zvesti Njegovi ljubezni.

Z vidika joka je zato v duhovnem življenju ravno obratno kot v biološkem, ko največ jokajo otroci. V duhovnem življenju, kjer je pomembno, da postanemo kot otroci, tisti, ki ne jočejo, nazadujejo, se postarajo v sebi, medtem ko tisti, ki dosežejo preprostejšo in intimnejšo molitev, sestavljeno iz češčenja in čustev pred Bogom, dozorijo.

»Gospod zlasti med posvečenimi išče tiste, ki jokajo zaradi grehov Cerkve in sveta,« je med drugim še dejal papež in dodal, da Gospod ne zahteva poniževalnih sodb proti tistim, ki ne verujejo, ampak ljubezen in solze za tiste, ki so daleč.

Krizmena maša v vatikanski baziliki
Krizmena maša v vatikanski baziliki © Vatican Media

Papež zvečer v ženski zapor Rebibbia

Mašo zadnje večerje bo papež daroval v rimskem ženskem zaporu Rebibbia. Redovnica Maria Pia Iammarino, ki že več let deluje kot prostovoljka v zaporu, je za Vatican News povedala, da zapornice že več dni komaj verjamejo, da jih bo obiskal papež. Upajo, da bodo lahko v čim večjem številu prisotne pri maši.

S. Maria Pia je delovala tako v ženskih kot moških zaporih, priznava pa, da je za ženske težje. Čutijo velik občutek krivde za storjeni zločin in še večji občutek krivde za trpljenje, ki ga povzročajo na primer ostareli materi ali, še huje, majhnemu otroku, ki ga ne vidijo odraščati. Sestra Maria Pia posluša to bolečino. V pogovoru je izrazila upanje, da bodo zapornice vedno nosile s seboj veselje svetega očeta in njegovo absolutno vero v Božje usmiljenje.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.