Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Zbor za prihodnost (foto: Boštjan Podlogar / NSi)
Zbor za prihodnost | (foto: Boštjan Podlogar / NSi)

Zbor za prihodnost #video

Novice | 23.03.2024, 08:53 Tone Gorjup

Posrečena dopolnitev četrtkovega shoda Dovolj! na Kongresnem trgu je bil Zbor za prihodnost, ki ga je dve uri pred protestom SDS organizirala v Cankarjevem domu Nova Slovenija. Kot je poudaril predsednik NSi Matej Tonin, so s tem želeli pokazati, da je opozicija enotna pri cilju zamenjave sedanje nesposobne in neoperativne vlade. Tako kot SDS so opozorili na nevzdržno stanje na področjih davkov in javno finančne politike, kmetijstva, zdravstva ter medijev in komuniciranja. Možne rešitve so nakazali strokovnjaki z omenjenih področij.

 

»Oblast se mora zamenjati, saj aktualna vlada uničuje Slovenijo,« je poudaril Tonin. Vladi so želeli, tako kot SDS, sporočiti, da je imajo dosti. Pri tem je NSi to storila skozi skozi vsebino, SDS pa skozi številčnost. Za spremembo oblasti potrebuješ oboje, je dejal Tonin in glede posveta, ki so ga pripravili dejal: »Želimo odgovoriti na naslednje vprašanje, kako izboljšati gospodarsko in davčno okolje, kako končati to zdravniško stavko in ohraniti naš javni zdravstveni sistem, kako oblikovati bolj vitko in učinkovito državno administracijo, predvsem pa tudi kako zaščititi slovenskega kmeta in seveda, kako naj politika komunicira na dostojen način, da bo prinašala več optimizma in veselja.«  

Komunikacijski strokovnjak Dejan Verčič je menil, da vlada nima jasne vizije, jasne strategije in jasnih ciljev. Ocenil je, da bi si morali po vstopu Slovenije v EU in Nato zastaviti nove cilje. Po njegovih besedah je treba govoriti o demografiji, o varnosti, gospodarstvi, kulturi, tudi medijih.

Davčni svetovalec in nekdanji direktor fursa Ivan Simič je ocenil, da bo davčno reformo zelo težko izvesti, saj da se vedno najdejo nasprotniki, ki pa se na davčni sistem ne spoznajo. Zagotoviti bi bilo treba tudi, da se določeno obdobje sistem ne bo spreminjal.

Kardiolog Marko Noč je glede razmer v zdravstvu dejal, bi morali naprej opredeliti cilj - da bolnik pravočasno dobi kakovostno storitev, ki mu jo pokrije zavarovalnica, kamor plačuje prispevek. Poudaril je, da se javno zdravstvo napačno enači z državnim zdravstvom.



Član sveta Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Janez Beja je orisal razloge za proteste kmetov po Evropi, pri čemer so slovenski kmetje še v težjem položaju zaradi specifik našega kmetijstva. Poudarja, da se zeleni prehod sliši čudovito – a ne bo dal kvalitetne hrane.

Ekonomist  Janez Šušteršič je bil kritičen, da ni več srednjeročnega proračunskega načrtovanja. Treba bi bilo uvesti merjenje učinkovitosti javnega sektorja in sistem upravljanja, ki bi temeljil na zavezujočih dokumentih, ki bi bili finančno ovrednoteni, in bi bila jasna odgovornost za njihov izvedbo.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.