Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
 (foto: Urša Marinčič)
| (foto: Urša Marinčič)

AKCIJA - Dobrodelna PSI 2024:»Prosim, pomagajte, potrebujemo šolo.«

Radijski utrip | 09.02.2024, 13:47 Jure Sešek

Pustna sobota, dan, ki bo zaznamovan z dobrodelno akcijo. Pustna Sobotna iskrica bo skušala pomagati misijonarki s. Urši Marinčič, ki si prizadeva, da bi na podeželju Ugande skupnost šolskih sester zgradila šolo. Stavbo, učilnice, dvorano … Za otroke, ki imajo brez šole povsem negotovo prihodnost. Objavljamo iskren nagovor misijonarke, njeno vabilo, prošnjo in zahvalo obenem.

Pustna Sobotna iskrica 2024
Pustna Sobotna iskrica 2024

Dragi moji!

Prisrčen pozdrav iz naše prelepe Ugande, natančneje iz naše vasice Kaina.

Za nami je čudovita planina, okoli nas pa so plantaže banan. V plantažah so domovi naših afriških prijateljev – preproste hišice, v večini zgrajene iz blata. In v njih ogromno otrok.

Veliko je otrok, ki jih starši ne morejo poslati v šolo. Nekaterim uspe prestopiti prag, a jih učitelji vedno znova vračajo domov, ker ne zmorejo plačati šolnine. Mnogi so v šolah, ki bi jih inšpekcija, če bi se le pojavila, zagotovo zaprla ...

Zato smo se sestre, v molitvi in pogovorih z domačini in med seboj, odločile, da bomo našim otrokom zgradile osnovno šolo in jim omogočile dobro izobrazbo.

Draga Slovenija, že v naprej iz vsega srca »Bog lonaj« za vsak, tudi najmanjši dar! Otroci z misijona se zahvaljujejo: »Mwebare, mwebare munonga!«, kar pomeni: »Hvala, iskrena hvala!«

Naš prostor za šolo ni ravno velik, zato moramo načrtovati dvonadstropno zgradbo. Pa vendar je zemljišče dovolj veliko, da bo na njem lahko stala šola, ki bo mladim odprla vrata v boljšo prihodnost.

Sestre nimamo denarja. Nimamo nikakršnega »biznisa«, nobene »pridobitne dejavnosti«, država Uganda pa nam pri sredstvih za šolo ne bo pomagala. Zato vas iz vsega srca prosimo: Pomagajte nam!

Obljubljamo, da bomo po svojih najboljših močeh še naprej darovale svoje življenje, naše sposobnosti, znanje, moči in molitve ... To, kar imamo in kar smo.

Draga Slovenija, že v naprej iz vsega srca »Bog lonaj« za vsak, tudi najmanjši dar! Otroci z misijona se zahvaljujejo: »Mwebare, mwebare munonga!«, kar pomeni: »Hvala, iskrena hvala!«

s. Urša Marinčič

v imenu sestrske misijonske skupnosti

V Rwentobu, 8. februarja 2024

V preprostih hišah iz blata je le prostor za spanje na tleh
V preprostih hišah iz blata je le prostor za spanje na tleh © Urša Marinčič

Na kolesu je prostor za banane in otroka
Na kolesu je prostor za banane in otroka © Urša Marinčič

Radijski utrip
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.