Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Skupinska fotografija pred svetiščem v Lurdu (foto: ARO)
Skupinska fotografija pred svetiščem v Lurdu | (foto: ARO)

Bili smo pri Mariji v Lurdu.

Dogodki | 05.02.2024, 08:55 Rok Mihevc Tanja Dominko

Radio Ognjišče in Kompas sta pretekli konec tedna s posebnim letalom iz Ljubljane romarje popeljala v Lurd. Bilo je kratko, a doživeto romanje, pod duhovnim vodstvom mariborskega nadškofa Alojzija Cvikla.

Pri včerajšnji pridigi se je naslonil na evangelij in med drugim poudaril, da nam Jezus kaže na neko razsežnost, na katero ljudje mnogokrat pozabljamo: stik z Očetom, ki ga vzpostavljamo v molitvi. Molitev ne utrjuje samo našega odnosa z Bogom, ampak prispeva k pravemu odnosu z ljudmi.

Danes mnogi ves svoj čas posvečajo svojemu poklicu, družini, družbi, za duhovno dimenzijo pa jim hitro zmanjka časa, opaža nadškof Cvikl in spodbuja, da mora vsak od nas najti svojo pot in način molitve in v svoje življenje na pravi način uvrstiti tudi nedeljsko bogoslužje. Pri tem je omenil tudi zgled nebeške matere Marije. »Vse, kar se zgodi okoli nje, konča v premišljevanju v globini njenega srca: tako dnevi, polni veselja, kot najtemnejši trenutki, ko je tudi njej težko razumeti, po katerih poteh mora iti odrešenje. Vse konča v njenem srcu, da bi šlo skozi rešeto molitve in bilo z njo preobraženo.«

Še nekaj foto utrinkov romanja:


 

 

 

 

 

 

 

 

Dogodki
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.