Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Vodja pisarne EP v Ljubljani Anita Tušar (foto: ARO)
Vodja pisarne EP v Ljubljani Anita Tušar | (foto: ARO)

Vodja pisarne Evropskega parlamenta v Ljubljani Tušar: Evropa je naš dom in Evropo gradimo vsi

Politika | 08.05.2024, 12:24 Alen Salihović

Z Dnevom Evrope, ki ga praznujemo 9. maja se bo tudi uradno začela kampanja za volitve v Evropski parlament. 450 milijonov ljudi, ki živimo v Evropski uniji, med njimi tudi Slovenci in Slovenke bomo izbirali 720 Evropskih poslancev. Zakaj so volitve pomembne, kakšna je vloga evropskega parlamenta in tudi, s čim se lahko ta pohvali v minulem mandatu smo v Svetovalnici vprašali vodjo pisarne Evropskega parlamenta v Ljubljani Anito Tušar. Dejala je, da se moramo zavedati, da je Evropska unija naš dom.

Pisarno Evropskega parlamenta v Ljubljani, ki jo lahko obiščete na Dunajski, poleg Gospodarskega razstavišča skrbi za informiranje javnosti. Pisarna organizira dogodke, seminarje, in izobraževalne programe. »Spremljamo tudi netočne in zavajajoče informacije o Evropskem parlamentu in objavljamo popravke, en tak drugi segment dela, ki je zelo pomemben, pa je z mladimi. Imamo super izobraževalni program: Šola ambasadorka Evropskega parlamenta, s katerim krepimo aktivno državljanstvo in znanje o Evropski uniji. Vabljeni k obisku: Dunajska 20, Hiša Evropske unije, od 8. do 17. ure vsak delavnik,« je povedala Tušar.

Nadaljevala je, da evropski parlament in poslanci skrbijo nad izvršilno vejo oblasti, to pa je Evropska komisije: »Ena od nalog Evropskega parlamenta in evropskih poslancev je tudi opravljanje nadzorne funkcije. Evropski poslanci lahko na različne načine postavljajo parlamentarna vprašanja in terjajo tudi svoje odgovore. S tega vidika je tudi zato pomembno, da odidemo na volitve, odamo svoj glas in krepimo legitimnost Evropskega parlamenta. Večja kot je udeležba, večja je legitimnost. Ena od nalog izvoljenih poslancev, poleg seveda sprejemanja zakonodaje, je tudi nadzor nad izvršilno vejo oblasti.«


Pogovarjali smo se tudi o dosežkih Evropskega parlamenta v preteklem mandatu, kot so odgovor na COVID-19 krizo, sprejetje proračuna za obdobje 2021-2027, zakonodaja o digitalnih storitvah, in podnebni sveženj. »Pri tem pa je bil eden osrednjih poudarkov parlamenta, da je treba uravnotežiti stroške in koristi zelenega prehoda med državljani, podjetji in državami članicami. Pri tem se je parlament zavzel za sredstva, ki bi zagotavljala pravičen zeleni prehod, torej oblikovan je bil sklad za pravičen podnebni prehod in socialni sklad za podnebje, iz katerega se bodo lahko financirali tovrstni projekti za bolj socialno pravično zeleno transformacijo,« je povedala Anita Tušar.

Politika, Evropska Unija, Teme, Novice
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...