Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Misijonar Ernest Saksida (foto: Missio)
Misijonar Ernest Saksida | (foto: Missio)

Spominjamo se, 13. marec – Ernest Saksida

Spominjamo se | 13.03.2021, 05:50 Tone Gorjup

Leta 2013 je v brazilskem mestu Corumbà umrl misjonar, salezijanec in duhovnik Ernest Saksida.

Leta 1935 je kot mlad fant odšel v misijone v Brazilijo. Zlata doba njegovega dela se je začela leta 1961, ko je v leseni baraki v najrevnejšem predmestju v Corumbà ustanovil „deško mesto"; večkrat ga je imenoval „slovensko mesto".

V njem je prejelo vzgojo in izobrazbo več deset tisoč mladih fantov in deklet. Tudi okolica deškega mesta je ob njegovi podpori premagala socialno in ekonomsko revščino. Država je z naklonjenostjo gledala na njegovo delo ter mu podelila več priznanj. Tone Ciglar je ob smrti Ernesta Sakside o „slovenskem mestu" povedal:

»Pri tem projektu so po letu 1990 sodelovali tudi drugi Slovenci: laiški misijonarji prostovoljci od enega do treh let, razne mladinske skupine s projekti med počitnicami ter nekateri posamezniki. Mnogi so se vključili tudi v projekt botrstvo - posvojitev najrevnejših otrok na daljavo - tako, da so jih gmotno podpirali, da so lahko končali šolanje.«

Na današnji dan leta 1846 se je v Drágovšku pri Litiji rodil literarni zgodovinar, pedagog, časnikar in duhovnik Josip Marn. Po kaplanski službi v Horjulu je do upokojitve poučeval verouk in slovenščino na ljubljanski gimnaziji. V katoliškem časopisju je objavljal strokovne in kulturnopolitične članke. Vodil je knjižni odsek Slovenske matice in urejal Jezičnik, prilogo časopisa Učiteljski tovariš.

13. marca leta 1860 se je v Slovenj Gradcu rodil skladatelj Hugo Wolf. Pod vplivom Wagnerja, Liszta in Brucknerja je oblikoval lastno glasbeno govorico.

Na današnji dan 1917 se je v Višnji Gori rodil pesnik in duhovnik France Lókar. Izdal je 12 pesniških zbirk in v njih upodabljal ceste človeštva, ki jih je sam prehodil.

13. marca 1924 se je v Mariboru rodila pisateljica Nada Gabórovič, roj. Krópej. V šestdesetih letih je začela objavljati kratko prozo. Prva dela so nastala pod vtisom medvojnega izgnanstva v Srbijo, Leta 2004 je izšel avtobiografski roman Dnevi, leta.

Spominjamo se
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...