Maja MorelaMaja Morela
Mark GazvodaMark Gazvoda
Alen SalihovićAlen Salihović
Anton Fister (foto: Eduard Kaiser (1820-1895), Public domain, via Wikimedia Commons)
Anton Fister | (foto: Eduard Kaiser (1820-1895), Public domain, via Wikimedia Commons)

Spominjamo se, 12. marec

Spominjamo se | 12.03.2021, 09:40 Tone Gorjup

Na današnji dan 1881 je na Dunaju umrl politik, filozof, pedagog in duhovnik Anton Fister.

Bil je kaplan na dunajski univerzi. Z dunajsko revolucijo v naslednjem letu se je vključil v politično življenje. Izvoljen je bil v državni zbor, ki pa ga je cesar kmalu razpustil. Fister je pravočasno pobegnil in zatem več let bival v različnih evropskih deželah, nato pa v Ameriki.

V Evropo se je vrnil nekaj let pred smrtjo. Napisal je vrsto del v nemščini. V slovenskem prevodu so izšli Govori o religiji, Vzgoja v duhu svobode in Spomini od marca 1848 do julija 1849.

12. marca 1651 se je v Naklem rodil zdravnik in diplomat Gregor Voglár - Carbonarius. Od 1689 je bil osebni zdravnik carja Petra Velikega.

12. marca 1759 je v Ljubljani umrl slikar Valentin Janez Metzinger. Skupaj z Jelovškom velja za utemeljitelja ljubljanskega baročnega slikarstva. Ohranjenih je blizu 300 njegovih del. Največ slik je naredil za frančiškanske samostane v Brežicah, Novem mestu, Kamniku, Ljubljani, Nazarjah in Samoboru.

Najbolj znane slike so v šempetrski cerkvi v Ljubljani in slike za dvorec Goričane, ki jih hrani Narodna galerija. Emilijan Cevc je v oddaji naš gost povedal, da smo Slovenci posvojili več tujih umetnikov in za primer dal Metzingerja:

»Poglejte, eden naših največjih baročnih slikarjev je Valentin Janez Metzinger, ki je prišel k nam iz Alzacije ali Lorene in se tukaj tako udomačil, da ga lahko popolnoma za našega človeka štejemo.«

12. marca 1898 se je v Dolnji Bistrici v župniji Črénšovci rodil Maistrov borec in duhovnik Jožef Godina. Bil je sopodpisnik Memoranduma Slovencev iz Prekmurja.

Na današnji dan 1915 se je v Ljubljani rodil glasbeni pedagog, kitarist in skladatelj Stanko Prek. Izdal je več zbirk Pouka za kitaro in Teorijo glasbe.

Spominjamo se
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...