Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar
Jutro v gorah (foto: Pixabay)
Jutro v gorah | (foto: Pixabay)

Gore bodo počakale. Ostanimo doma!

Slovenija | 20.03.2020, 15:05 Helena Križnik

Ljubitelje vršacev še posebej v toplih sončnih dneh močno srbijo pete. A vse kaže, da bo še nekaj časa aktualen nasvet Planinske zveze Slovenije in gorskih reševalcev, naj se raje odločamo za lažje sprehode v bližini svojih bivališč in v družbi družinskih članov. V trenutnih razmerah namreč civilna zaščita in zdravstveno osebje delujeta na meji zmogljivosti, nesreče, ki se jim je drugače mogoče izogniti, bi pomenile še dodatno obremenitev.

Nepotrebno izpostavljanje je v času epidemije neodgovorno

Tudi Planinska zveza Slovenije in gorski reševalci so se pridružili pozivom, naj za preprečitev širjenja novega koronavirusa ostanemo doma. Gore bodo počakale, poudarjajo. Obračajo se na planince, alpiniste, plezalce, turne smučarje in kolesarje ter ostale obiskovalce naših vršacev. Razmere tam še ostajajo zahtevne in tudi nevarne, nepotrebno izpostavljanje je v času epidemije neodgovorno. »Okrnjene so možnosti reševanja s pomočjo helikopterja. Vsaka nesreča tako v visokogorju kot v sredogorju je specifika in pomeni več ur dela, obremenitve za gorske reševalce, da osebo pripeljemo v dolino na kakršenkoli način,« opozarja strokovni sodelavec zveze Matjaž Šerkezi, ki je tudi gorski reševalec.

Nesreče se dogajajo tudi doma, a je reševanje hitrejše in manj nevarno

Tistim, ki ob tem zamahnejo z roko in v odzivu ponavljajo že znano, da se nesreče dogajajo tudi doma, Šerkezi odgovarja: »Drži, a doma je drugače. Po nas pridejo z avtomobilov, v nekaj minutah smo lahko v medicinski oskrbi. Za visokogorje in sredogorje kaj takega, kot rečeno, pomeni več ur dela in izpostavljanja različnih služb.«

Te službe morajo v dani situaciji najprej poskrbeti za svojo varnost, je jasen Šerkezi. »Vodje intervencij se bomo v prvi vrsti odločali v prid gorskim reševalcem.« Kar je, seveda, povsem razumljivo.

Slovenija, Oddaje, Novice, Doživetja narave
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...