Maja MorelaMaja Morela
Mark GazvodaMark Gazvoda
Alen SalihovićAlen Salihović
41. Tischlerjeva nagrada (foto: Matjaž Merljak)
41. Tischlerjeva nagrada | (foto: Matjaž Merljak)

Nagrada za šolo za življenje

Evropska Unija | 25.01.2020, 11:11 Matjaž Merljak

V Celovcu so sinoči podelili največje priznanje za delo v slovenski narodni skupnosti - Tischlerjevo nagrado. Že 41-ič sta jo podelila Narodni svet koroških Slovencev in Krščanska kulturna zveza.

Nagrado je prejela Višja šola za gospodarske poklice iz Šentpetra v Rožu, in sicer
za izobraževanje številnih generacij mladih, za prizadevanja za ohranitev slovenske jezikovne in narodne identitete, za povezovalno vlogo med nemško- in slovensko govorečimi na Koroškem kot tudi med obema sosednjima državama. Predsednik NSKS dr. Valentin Inzko je povedal, da je bil dr. Tischler ustanovitelj in prvi predsednik NSKS in močno zaslužen za slovenski narod na Koroškem na več področjih. Bil je tudi pomočnik v reševanju številni težav in ovir, zlati vprašanja lastništva šole v Št. Petru po drugi svetovni vojni.

Višja šola za gospodarske poklice
Višja šola za gospodarske poklice © ARO

Predsednik KKZ mag. Janko Krištof je govoril o delovanju šolskih sester, zgodovini šole, izzivih, ki jim je sledila, pomenu povezovanja med narodoma in zaključil: Št. Peter je kraj vzgoje za duhovno, versko, kreativno, sočutno, solidarno in socialno rast mladih - in s tem šola za življenje!

Nosilke šole so slovenske šolske sestre, ki so desetletja dolgo delovale na izobraževalnem področju in so pripravljale pot današnji šoli. Predstojnica s. Veronika Supan je dejala, da je nagrada močna spodbuda, da bodo še naprej mladim posredovali, "kar nam je dragoceno - materin jezik; to, kar življenju daje smisel in oporo - vera; in to, kar naše skupno življenje naredi lepše in topleje - srčna kultura."

Zbor Višje šole za gospodarske poklice
Zbor Višje šole za gospodarske poklice © Matjaž Merljak

Ravnatelj mag. Štefan Schellander se je razveseli novice, da narodna skupnost ceni njihovo delo, čeprav avstrijska javnost včasih zelo kritično ocenjuje delo pedagogov in je podčrtal: "Tudi mi učitelji se zavedamo tega, da delamo za pomembno ustanovo slovenske narodne skupnosti in za nas delo z mladino ni samo navadno delovno mesto, temveč srčna zadeva."

Na prireditvi so nastopili tudi dijaki iz šempetrske višje šole, podelili so tudi nagrade govorniškega natečaja. Prvo mesto je osvojil Luka Podlipnik iz osmega razreda Slovenske gimnazije v Celovcu.

Luka Podlipnik
Luka Podlipnik © Matjaž Merljak

Evropska Unija, Slovenci po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...

O avtorju