Maja MorelaMaja Morela
Mark GazvodaMark Gazvoda
Alen SalihovićAlen Salihović

Tischlerjeva nagrada šoli za gospodarske poklice

Slovenci po svetu | 18.12.2019, 09:06 Matjaž Merljak

Narodni svet koroških Slovencev in Krščanska kulturna zveza sta sporočila, da bo 24. Tischlerjevo nagrado prejela Višja šola za gospodarske poklice v Št. Petru pri Št. Jakobu v Rožu. Podelitev bo 24. januarja 2020.

Šola bo nagrado, poimenovano po ustanovitelju Narodnega sveta koroških Slovencev in prvem ravnatelju Slovenske gimnazije dr. Jošku Tischlerju, prejela za izobraževanje številnih generacij mladih, za prizadevanja za ohranitev slovenske jezikovne in narodne identitete, za povezovalno vlogo med nemško- in slovensko govorečimi na Koroškem kot tudi med obema sosednjima državama, sta sporočili organizaciji.

Na prireditvi, ki bo v petek, 24. januarja 2020, ob 19. uri, v Mohorjevi hiši v Celovcu, jo bosta podelila predsednik Krščanske kulturne zveze mag. Janko Krištof in predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev dr. Zdravko Inzko.

Lani je minilo 110 let od začetka delovanja šolskih sester v Šentjakobu v Rožu in 110 let že deluje njihov konvent, ki je vzgojil številne generacije koroških Slovencev in se vedno odzival na znamenja časov. V konventu so zdaj vrtec, enoletna strokovna šola in petletna višja šola za gospodarske poklice.

Spomnimo, da sta Krščanska kulturna zveza in Narodni svet koroških Slovencev leta 1983 4. Tischlerjevo nagrado podelila provinci šolskih sester ob 75-letnici delovanja zavoda v Št. Petru.

Slovenci po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...

O avtorju