Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Presenečenje za zakonca Štrubelj (foto: Rok Mihevc)
Presenečenje za zakonca Štrubelj

FOTO in AVDIO: Osem presenečenj 1. dne romanja Od Marije k Mariji

| 05.09.2019, 14:46

Prvi dan letošnjega 10. jubilejnega radijskega kolesarskega romanja smo začeli s sv. mašo na Rakovniku v Ljubljani, nadaljevali z obiskom Škofljice in Šmarja Sapa, obiskali Grosuplje, pripeljali v Višnjo goro, pot pa je našo radijsko ekipo danes vodila še skozi Ivančno Gorico in v Šentvid pri Stični.

Vabljeni, da celoten romarski utrip spremljate v našem živem radijskem programu, lahko pa mu sledite tudi na našem FB profilu.

Od prijatelja k prijatelju

V vseh prej navedenih krajih so se oziroma se še bodo kolesarji ustavili na kratkih postankih, ki so namenjeni srečevanju z našimi poslušalci, pogovoru in druženju z njimi in tudi obiski presenečenja, s katerimi se želimo na izviren način zahvaliti našim zvestim PRO-jevcem, ki nas že dolga leta podpirajo pri našem poslanstvu.
Prvi tak obisk se je zgodil  v zgodnjem jutru na Škofljici, kjer so presenetili zakonca Trtnik.

Zakonca Trtnik
Zakonca Trtnik © Rok Mihevc
Jelka in Marjan Štrubelj pa sta se ravno odpravljala k cerkvi, ko so jih na dvorišču presenetili naši kolesarji in ju razveselili s priložnostnim darilom.

Zakonca Marjan in Jelka Štrubelj
Zakonca Marjan in Jelka Štrubelj © Rok Mihevc

V Grosupljem smo presenetili zvesto prijateljico Radia Ognjišče - doktorico stomatologije Andrejo Hribar Hostnik.

Doktorica stomatologije Andreja Hribar Hostnik
Doktorica stomatologije Andreja Hribar Hostnik © Rok Mihevc

V Blatu pri Grosupljem smo presenetili zvesto prijateljico Radia Ognjišče - Lojzko Čakš.

Presenetili smo Lojzko Čakš
Presenetili smo Lojzko Čakš © Rok Mihevc

V Kriški vasi smo presenetili zvesto prijateljico Radia Ognjišče - Marijo Garbas.

Presenetili smo tudi Marijo Garbas
Presenetili smo tudi Marijo Garbas © Rok Mihevc

V Mleščevem smo presenetili mlado družino Bitenc in mamo Majo, ki ima korenina na Idrijskem.

Presenetili smo mamo 6 otrok Majo Bitenc
Presenetili smo mamo 6 otrok Majo Bitenc © Rok Mihevc

Zanimivo in pretresljivo zgodbo, kaj lahko radijski program pomeni preizkušanemu človeku je povedal g. Jože Glavič, ki so ga radijski kolesarski romarji nasli sredi siliranja.

G. Jožeta smo presenetili sredi siliranja
G. Jožeta smo presenetili sredi siliranja © Rok Mihevc

Že v mraku so potrkali na vrata Lojzeta Ljubiča, ki ima zgodovino Stične v mezincu in si že dolga leta prizadeva za razvoj Stične.

G. Lojze Ljubič pravi, da je ponosen na svoj rojstni kraj
G. Lojze Ljubič pravi, da je ponosen na svoj rojstni kraj © Rok Mihevc
Obujamo medšmarna romanja

Z romarskim kolesarjenjem letos že desetič po vrsti obujamo tradicijo romanj v času od velikega do malega šmarna, ki so jo naši predniki zelo spoštovali in udejanjali. Prav zato se bodo vsi postanki in srečanja dogajali pred cerkvami ali kapelicami, ki jih bodo na romanju obiskali, razen v Višnji gori, kjer bo srečanje na Mestnem trgu pri spomeniku Kranjski čebeli.

Kaj pa 2. in 3. dan kolesarskega romanja?

Jutri v petek, 6. septembra, so predvidena naslednja srečanja: v Stični po jutranji maši, na Krki ob 9.00, v Ambrusu ob 11.00, v Zagradcu ob 12.00, v Žužemberku ob 15.00 in v Strugah ob 18.00.

Začetek radijskega romanja v romarskem svetišču Marije Pomočnice na Rakovniku
Začetek radijskega romanja v romarskem svetišču Marije Pomočnice na Rakovniku © Rok Mihevc
V soboto, 7. septembra pa pred cerkvijo v Vidmu Dobrepolje po jutranji maši, v Velikih Laščah ob 10.00, v Ribnici ob 12.00, v Dolenji vasi ob 16.00, v Sodražici ob 18.00.

Vse navedene ure so okvirne in se lahko glede na situacijo tudi precej spremenijo, zato vabljeni da spremljate naš radijski program, kjer vsa srečanja odmevajo v živo.

V nedeljo se bo letošnje kolesarsko romanje Od Marije k Mariji zaključilo v Novi Štifti pri Ribnici ob 10.00 s sveto mašo, ki jo bo daroval frančiškan pater Christijan Gostečnik, po maši bo sledil koncert. Več o tem si lahko preberete v zapisu in vabilu našega glavnega urednika Francija Trstenjaka.

Jožica Ličen (photo: ARO) Jožica Ličen (photo: ARO)

Po večno plačilo k Bogu odšla Jožica Ličen

Na tiho nedeljo je odšla po zasluženo plačilo k Bogu dolgoletna sodelavka in ravnateljica Škofijske Karitas Koper, Jožica Ličen. Poznali smo jo kot neutrudno prostovoljko, ki je desetletja z vsemi ...

Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc) Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc)

Federico Potočnik: Stavka je nujna

Stavka na pobudo Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides se vleče že dva meseca, a rešitve še ni na vidiku. Eden od tistih, ki stavkajo, je tudi infektolog dr. Federico V. Potočnik, ...

Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: ) Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: )

Bela zastava ni ponižujoča predaja

Po dveh letih vojne v Ukrajini, ki je terjala na obeh straneh preveč smrti, je poziv papeža Frančiška k pogajanjem več kot na mestu. A nekateri odzivi so bili ob besedi »bela zastava« burni, ...

Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc) Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc)

Iz istega gnezda odleteli na različna področja

Pred začetkom tedna katoliškega šolstva smo se v Kolokviju pogovarjali z nekdanjimi dijaki Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška v Mariboru. Ana Ferš, Larisa Krajnc, Izidor Jelenc in Metod ...

Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc) Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc)

Molitev je utrip, ki daje moji duši življenje #video

Osrednje misijonske govore v sklopu 19. Radijskega misijona pripravlja kapucin br. Štefan Kožuh. Nastajajo v krajih svetega Frančiška Asiškega. Prvi nagovor je nastal v Celicah pri Cortoni, ...