Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Evtanazija (foto: Pixabay)
Evtanazija

Papež: Evtanazija le navidezna svoboda

Cerkev po svetu | 03.09.2019, 10:17 Marta Jerebič

Evtanazija, ki je že uzakonjena v nekaterih državah, samo navidezno predstavlja večjo svobodo, dejansko pa temelji na utilitarističnem pojmovanju osebe. Človek po tej viziji postane nekoristen oziroma se o njem govori le kot o strošku, če z medicinskega vidika nima upanja za izboljšanje ali se ne more več izogniti bolečini. Papež je o tem včeraj spregovoril Italijanskemu združenju za medicinsko onkologijo. Poudaril je, da je treba zdravljenje narediti bolj osebno.

Rakavega bolnika se ne sme obravnavati kot strošek. Treba si je prizadevati za kulturo in medicinske prakse, ki bodo pozorne do vrednosti vsakega človeka, je poudaril papež.

»Tehnologija ni v službi človeka, ko ga obravnava kot predmet; ko razlikuje med tistim, ki si še zasluži zdravljenje, in tistim, ki si tega ne zasluži, ker je obravnavan zgolj kot breme in včasih celo kot odpadek.«

Papež se je zavzel za bolj oseben pristop, za spremljanje bolnika in njegovih bližnjih v vseh fazah, lajšanje trpljenja preko paliativne oskrbe in zagotavljanje družinskega okolja v hospicih.

Poudarja, da je treba prisluhniti bolnikovim potrebam in načinu, kako se odzove na zdravila, boleče novice ali na trpljenje. V tem smislu govori o onkologiji usmiljenja in tehnologiji v službi človeka.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.