Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Tvegaj življenje za Gospoda, je vabil molitveni dan za duhovne poklice

Slovenija | 14.09.2019, 15:32

Tvegaj življenje za Gospoda! Ta poziv je bil v središču molitvenega dne za nove duhovne poklice ter svetost in stanovitnost vseh tistih, ki so že odgovorili na Božje povabilo. Srečanja so pripravili po vseh slovenskih škofijah. Poseben program je bil namenjen ministrantom, strežnikom in strežnicam. Ponekod so ob tej priložnosti bogoslovce oziroma odrasle može sprejeli med kandidate za diakonat, prezbiterat in stalni diakonat. Srečanja so med drugim spodbudila k premisleku o prispevku vsakega od nas k skupni prošnji za delavce v Gospodovem vinogradu.

Molitev za duhovne poklice bo morala postati osvobojena in odrešena

Verniki ljubljanske nadškofije so se dopoldne zbrali pri Mariji Pomagaj ob svojem ordinariju Stanislavu Zoretu. V pridigi jih je med drugim vprašal po izkustvu Jezusovega pogleda in besede v vsakdanjem življenju. Povabil je, naj skupaj z njim iščejo svojo poklicanost na Zemlji, pri tem je pomembno pustiti odprte vse možnosti. Nadškof Zore je ugotavljal, da nismo še nikoli toliko molili za duhovne poklice, kot molimo zdaj, a dodal, da bomo to v prihodnje morali početi brez nezavednega strahu pred morebitnim izgubljanjem. Naša molitev za duhovne poklice bo morala postati osvobojena in odrešena. "Brez tega Bog hodi od enih zaprtih vrat do drugih, od enega zaprtega srca do drugega. Nikjer ne more vstopiti, ker ga vsak pošlje drugam, na drug naslov, v drugo družino."

Jezus naredi prvi korak, mi smo tisti, ki moramo prepoznati klic in odgovoriti nanj

Prošnjo za pogum vseh, ki čutijo Božji klic, je na Ptujski Gori izrekel mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Ob tem se je obrnil na zbrane vernike in jim potrkal na vest - odgovornost za duhovne poklice nosi vsak, tako tisti, ki so že delavci v Gospodovem vinogradu, in tisti, ki se pripravljajo na to službo, kot tudi družine in župnijska občestva. "Eno je gotovo. Vedno je Jezus tisti, ki naredi prvi korak k nam. Mi smo tisti, ki Jezusovo klic prepoznavamo v vsakdanji molitvi, premišljevanju Božje besede, v prejemanju zakramentov in duhovnem spremljanju ter končno odgovorimo: Tukaj sem!"

Številni katoliški duhovniki so našemu narodu omogočili tudi kulturni razvoj

Celjska škofija je molitveni dan za duhovne poklice pripravila v Petrovčah, koprska na Sveti Gori pri Gorici. "Tvegaj življenje za Gospoda je misel, ki je dobra, potrebna in koristna. Prepričan sem, da lahko spodbudi marsikoga," je o osrednjem geslu povedal koprski škof Jurij Bizjak.

Murskosoboška škofija je imela srečanje v Turnišču. Tam je ordinarij Peter Štumpf spomnil na pomembno vlogo predanih katoliških duhovnikov. Številni so namreč našemu narodu v preteklosti ob duhovnem življenju omogočili tudi kulturni razvoj. Večina je izhajala iz družin, tako škof Štumpf, v katerih ni bilo medlosti in polovičarstva. "Molitev, delo, pokora in veselje v ljudeh ustvarjajo razpoloženje, ki se veseli vsakega človeškega življenja. Družine napravljajo velikodušne, da so sposobne usmerjati tudi katerega od otrok v duhovni poklic. Pri tem pa takšne družine bogatijo ter vabijo vso župnijsko skupnost k posnemanju."

Jezus s klicem daje tudi sposobnost in moč za uresničenje poslanstva

Ozrimo se še na Zaplaz, kjer so za duhovne poklice danes molili verniki novomeške škofije. "Vselej se izkaže, da s svojim klicem Jezus daje tudi sposobnost in moč, da uresničimo poslanstvo, ki nam ga želi zaupati," je opozoril novomeški škof Andrej Glavan. Ob tem je po njegovih besedah nujna molitvena podpora in odločilna vzgoja za globoko vero.

Ta se kaže tudi prek znamenja križa, kar so ordinariji ob današnjem prazniku Povišanja svetega Križa prav tako poudarjali v svojih nagovorih.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Jožica Ličen (photo: ARO) Jožica Ličen (photo: ARO)

Po večno plačilo k Bogu odšla Jožica Ličen

Na tiho nedeljo je odšla po zasluženo plačilo k Bogu dolgoletna sodelavka in ravnateljica Škofijske Karitas Koper, Jožica Ličen. Poznali smo jo kot neutrudno prostovoljko, ki je desetletja z vsemi ...

Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc) Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc)

Federico Potočnik: Stavka je nujna

Stavka na pobudo Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides se vleče že dva meseca, a rešitve še ni na vidiku. Eden od tistih, ki stavkajo, je tudi infektolog dr. Federico V. Potočnik, ...

Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: ) Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: )

Bela zastava ni ponižujoča predaja

Po dveh letih vojne v Ukrajini, ki je terjala na obeh straneh preveč smrti, je poziv papeža Frančiška k pogajanjem več kot na mestu. A nekateri odzivi so bili ob besedi »bela zastava« burni, ...

Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc) Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc)

Iz istega gnezda odleteli na različna področja

Pred začetkom tedna katoliškega šolstva smo se v Kolokviju pogovarjali z nekdanjimi dijaki Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška v Mariboru. Ana Ferš, Larisa Krajnc, Izidor Jelenc in Metod ...

Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc) Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc)

Molitev je utrip, ki daje moji duši življenje #video

Osrednje misijonske govore v sklopu 19. Radijskega misijona pripravlja kapucin br. Štefan Kožuh. Nastajajo v krajih svetega Frančiška Asiškega. Prvi nagovor je nastal v Celicah pri Cortoni, ...