Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Podpis dokumenta o bratstvu (foto: Vatican News)
Podpis dokumenta o bratstvu

Muslimanski voditelji podprli dokument o bratstvu

Svet | 19.07.2019, 09:12 Marjana Debevec

22 muslimanskih voditeljev in intelektualcev je znova poudarilo svojo zavezanost dokumentu o bratstvu, ki sta ga v začetku februarja podpisala papež Frančišek in veliki imam univerze Al Azhar. Na pobudo predsednika Islamske verske skupnosti v Italiji so skupaj z Inštitutom islamskih študij iz Francije oblikovali 15 strani dolgo besedilo, v katerem omenjeni dokument označijo za dogodek brez primere v zgodovini odnosov med kristjani in muslimani.

V dokumentu o bratstvu 22 muslimanskih voditeljev in intelektualcev vidi znamenje novega obdobja, ki bo usmerjeno v priznanje legitimnosti in previdnostne različnosti razodetja, teologije, religij, jezikov in verskih skupnosti.

Poudarjajo tudi, da razlike niso več razlog za prozelitizem, osvajanje drugih ali pa preprosto za strpnost, ampak so priložnost za uresničevanje bratstva, ki je del Božjega načrta za stvarstvo. Medverski dialog, ki ga predlaga tudi Koran, je danes vitalnega pomena, so zapisali.

Namen njihovega besedila je po besedah predsednika Islamske verske skupnosti v Italiji imama Yahyaja Pallavicinija v tem, da spodbuja k razmišljanju o dokumentu o bratstvu tudi na kritičen, vendar nikakor ne na ideološki ali političen način.

Ob tem poudarja, da je podpis dokumenta znotraj muslimanskega sveta sprožil različna mnenja in razdeljenosti; nekateri ga niso hoteli podpisati. Kdor pa ga je podpisal, namerava po Pallavicinijevih besedah sprejeti povabilo h gradnji bratskega človeštva ne glede na verske meje. V tej luči si bo prizadeval dajati pobude v svojem lokalnem okolju, pa tudi na akademski ravni. Tako naj bi se zgradila podporna mreža dialoga med kristjani in muslimani.

Ob tem povejmo še, da se v Madridu pripravljajo na veliko mednarodno srečanje za mir, na katerem bo sodelovalo 300 verskih voditeljev z vsega sveta. Pobudo zanj je dala Skupnost sv. Egidija. Namen srečanja, ki bo potekal v Duhu Assisija, bo dati konkretne odgovore ne le na številne vojne, ampak tudi na splošno ozračje napetosti, ki vlada v naših družbah.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.