Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Zaščita nerojenih ni versko, ampak človeško vprašanje!

Svet | 27.05.2019, 07:59 Marjana Debevec

Papež Frančišek se je znova odločno izrekel proti splavu tudi v primeru, da obstajajo dokazi o resni bolezni ali hude okvare zarodka v maternici. O tem je spregovoril na konferenci Da življenju! v Rimu, ko je poudaril, da za nikogar ni mogoče reči, da ni ustvarjen za življenje.

"Človeško življenje je sveto in nedotakljivo. Uporabi pred rojstne diagnostike za namene selekcije se je treba odločno upreti, saj je izraz nečloveške evgenetične miselnosti, ki družinam vzame priložnost sprejeti, objeti in ljubiti njihove najbolj krhke otroke."

Po Frančiškovih besedah pri prepovedi splava ne gre za vprašanje vere, ampak za vprašanje človeka. Dejanje splava je znova primerjal z najetjem plačanega morilca.

V Zagrebu, Splitu in Zadru pa so pod geslom "Zaščitimo najbolj ogroženo manjšino na Hrvaškem - nerojene otroke" v soboto potekali pohodi zagovornikov pravice človeškega življenja od spočetja naprej. Zbralo se je več kot 10 tisoč ljudi.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.