Petra StoparPetra Stopar

Irska: referendum o razvezi

Svet | 23.05.2019, 11:52 Marta Jerebič

Na Irskem bodo volitve v Evropski parlament jutri, hkrati bo potekal referendum o zakonski razvezi, ki ga podpirajo vse večje politične stranke. Z njim želijo razveljaviti določilo v ustavi, ki od parov zahteva, da narazen živijo štiri od zadnjih petih let, preden se lahko ločijo. Škofje poudarjajo, da bi morala Irska narediti več za podporo zakonski zvezi, namesto da olajša ločitve.

Ločitev je bila na Irskem v večini njene zgodovine prepovedana. Ustavno prepoved je s tesno večino dobrih 50 odstotkov razveljavil referendum leta 1995. Od takrat je ustava zahtevala, da pred ločitvijo mine določeno obdobje.

S tokratnim referendumom želijo ukiniti to določilo, čeprav vlada zatrjuje, da bo podala predlog za dveletno obdobje pred ločitvijo.

Vendar irski inštitut za družino Iona, opozarja, da referendum ne skrajšuje čakalnega obdobja do ločitve s štirih na dve leti, ampak irskemu parlamentu daje pooblastila za odločitev o tem. To pomeni, da se to obdobje v prihodnje lahko še skrajša.

Irska ima na podlagi statistike najmanjši delež razvez v Evropski uniji – 0,8 odstotka. Za primerjavo: delež v Veliki Britaniji je 1,9; v ZDA pa 3,2 odstotka. Podatki še kažejo, da se na Irskem vse manj ljudi poroča, število izvenzakonskih skupnosti se je od leta 1995 povečalo za petkrat. V takih skupnostih je danes rojenih skoraj 40 odstotkov otrok.

Škofje ob referendumu pozivajo vlado, naj raje vlaga v programe, ki bodo ljudem pomagali, da ostanejo poročeni, saj so veliko cenejši kot stroški razveze ter trpljenje za pare in njihove otroke.

Vendar Irci po pedofilskih in drugih škandalih v Cerkvi vse manj prisluhnejo Cerkvi. Lani so na referendumu odobrili splav, že leta 2015 uzakonitev istospolnih porok.

Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.