Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Radio Ognjišče (foto: ARO)
Radio Ognjišče

Kamenjanje in prepoved praznovanja božiča - tudi to je Brunej

Svet | 03.04.2019, 16:36

V Bruneju so uvedli šeriatsko pravo, ki predvideva okrutne kazni. S tem se pridružuje več državam Bližnjega vzhoda, med njimi je tudi Saudova Arabija. Odločitev je v svetu povzročila zgražanje.

Brunej je z nafto bogat sultanat na otoku Borneo. Tega si politično deli še z Indonezijo in Malezijo. Šteje 400 tisoč prebivalcev, muslimanov je skoraj 70 odstotkov. Kristjani z desetimi odstotki predstavljajo tretjo največjo versko skupnost. To majhno državo že dobrega pol stoletja vodi Hasanal Bolkiah, ki je po britanski kraljici Elizabeti II. monarh z drugim najdaljšim stažem. Tam ne poznajo volitev, a se ravnajo po strogih islamskih zakonih. Tako sta prepovedana prodaja alkohola in širjenje ostalih religij. Za zadnje si je mogoče prislužiti tako denarno kot tudi večletno zaporno kazen. Od leta 2015 je v Bruneju prepovedano praznovanje božiča, saj naj bi škodilo islamski skupnosti. Vse ostale verske skupnosti morajo biti registrirane ter morajo zagotoviti ustrezne podatke o svojih članih in dejavnostih. Strožje izvajanje islamskih zakonov po novem predvideva celo kamenjanje do smrti za prešuštnike in homoseksualce, kraja bo kaznovana z rezanjem rok ali nog. Oglasili so se nekateri svetovni zvezdniki in pozvali k bojkotu luksuznih hotelov v tej državi, ki je tako prva v jugovzhodni Aziji s šeriatskim pravom.

Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.