Ljubljana, ponedeljek, 16. december 2019, 08:08

S križem ni mogoče barantati - ali ga objamemo ali ga zavrnemo

Papež Frančišek med obhajanjem cvetne nedelje v Vatikanu
Foto © Vatican Media

Vstopamo v veliki teden. Začela ga je cvetna nedelja. Tako v Sloveniji kot tudi drugod po svetu so se zvrstili blagoslovi zelenja. Med drugim je bilo slovesno v Vatikanu. Po poslušanju poročila o Jezusovem trpljenju, ki je prav tako značilno za obrede današnjega dne, je imel papež Frančišek pred ogromno množico mladih, zbranih na Trgu svetega Petra, globoko meditativno homilijo. V njej je povabil k posnemanju Jezusovega ravnanja.

Ko poslušamo vzklike zmagoslavja ob Jezusovem prihodu v Jeruzalem, smo po besedah svetega očeta neposredno za tem soočeni z njegovim ponižanjem in s sovražnimi kriki. Kot je dodal, naj z vero spremljamo našega Odrešenika na njegovi poti. Pred očmi naj imamo velik nauk, ki prihaja iz njegovega trpljenja ter je za nas vzor življenja in zmage nad duhom zla.

"Jezus se zaveda, da je za resnično zmago treba pustiti prostor za Boga. To je mogoče na en sam način - osvoboditi se samega sebe, popolnoma se odpreti zanj v molku, molitvi in ponižnosti. S križem ni mogoče barantati - ali ga objamemo ali ga zavrnemo. S svojim ponižanjem nam je Jezus želel odpreti pot vere in pred nami stopati po njej," je ob zazrtosti v Jezusa, ki stopa naproti odrešilnemu trpljenju, opozoril papež Frančišek.

Spomnil je še, da je to pot vere prva prehodila Marija, Jezusova Mati, saj je bila njegova »prva učenka«. Noč vere je namreč naporna, vendar samo iz te noči napoči zarja vstajenja.

Sveti oče je povabil mlade, naj se ne sramujejo pokazati svojega navdušenja nad Jezusom in naj se ne bojijo stopati za njim po poti križa. Ko nas zajame stiska teme, tako papež Frančišek, je treba pogumno in v krotkosti srca molčati. Skušnjavca, ki se bori proti Bogu, zavračamo z mirom, ukoreninjeni v veri. "Ne jemljemo v roke meča, temveč ostajamo mirni, čvrsti v veri. Natopi namreč Božji čas. In ko Gospod stopi v boj, mu je treba zaupati. Naše varno pribežališče je pod okriljem plašča svete Božje Matere," je vsem zbranim zagotovil papež Frančišek.

Ne spreglejte: