Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Kaj se zgodi z redovniki, ki so 12 mesecev nezakonito odsotni iz redovne hiše?

Cerkev po svetu | 27.03.2019, 09:35 Marta Jerebič

Redovnik, ki je eno leto nezakonito odsoten iz redovne hiše, je lahko odpuščen iz redovne skupnosti. To novost je papež Frančišek uvedel z včeraj objavljenim apostolskim pismom.

V dokumentu pojasnjuje, da je življenje v skupnosti eden od bistvenih elementov redovniškega življenja, zato morajo redovniki prebivati v svoji redovni hiši, držeč se skupnega življenja, in je ne morejo zapustiti brez dovoljenja svojega predstojnika.

Izkušnja zadnjih let je pokazala, da so se redovniki odtegnili oblasti zakonitega predstojnika in jih včasih ni bilo mogoče izslediti.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.