Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Ženske, prijateljice, klepet (foto: Rok Mihevc)
Ženske, prijateljice, klepet

Ženska v svet prinaša skladnost in lepoto

Slovenija | 08.03.2019, 12:31 Marjana Debevec

Praznujemo mednarodni dan žena. Ženske v zadnjih desetletjih na novo iščejo svojo vlogo in poslanstvo v družini, družbi in Cerkvi. Papež Frančišek pravi, da bi bila Cerkev brez žensk le gola organizacija, saj je ženska tista, ki prinaša skladnost in lepoto.

Papež si že vse od začetka svojega pontifikata prizadeva za večjo vlogo žensk v Cerkvi. Nedavno pa je pojasnil, da ne gre toliko za to, da bi morali ženskam dati več položajev v Cerkvi, ampak da bi znali videti z njenim načinom razmišljanja. Pogosto se o ženski govori o tem, kaj dela, vendar brez nje ni skladnosti. »Velik Božji dar je, da nam je dal žensko. V evangeliju vidimo česa vsega je ženska sposobna, kako je pogumna. Vendar je ženska še več od tega: je skladnost, poezija, lepota. Brez nje svet ne bi bil tako lep, ne bi bil skladen. Sam osebno pa rad pomislim na to, da je Bog ustvaril žensko zato, da bi vsi mi imeli mater.«

Po besedah s. Marjete Pije Cevc ženska prinaša predvsem veliko ustvarjalnost. »Najti primerne rešitve, vzpostavljati odnose, povezovati, ohranjati dom. Ženske v Cerkvi dajemo okus, žlahtnost, toplino, pozornost in hkrati imamo moč, ki mislim, da prihaja od Svetega Duha in pa hrepenenja in želje ostajati v odnosu. In to deluje zelo povezovalno.«

V času, ko se želi zabrisati razlike med moškim in žensko ter izbrisati lepoto ženskosti in moškosti, dr. Saška Štumberger na Portalu + piše o izkoriščanje dneva žena za propagiranje enakosti spolov, kar po njenih besedah ni v interesu žensk.

Vilma Siter iz društva Družina in življenje pa poudarja, da bi morala ženska svojo ženstvenost živeti v vsej dostojanstvenosti in lepoti. »To pomeni, da bi bila rodovitna v ustvarjanju, v rojevanju in da bi podpirala svojega moža. Ta je pa najbrž najbolj sporna vloga. Vendar le tako jo bon on potem lahko ljubil, jo varoval in jo ščitil in ji dal tisto, kar ona najbolj potrebuje. Če pa se žena dvigne nad moža, ostane sama, nezaščitena, neljubljena in spet ni srečna. Če pa bo moški spoštovan v njenih očeh, bo on vedno bolj postajal takšen, kot bi si ga ona želela«, pravi Vilma Siter.

Mednarodna Karitas pa današnji svetovni dan žensk posveča predvsem ženskam v Venezueli, ki se borijo za svoje družine, za hrano, za nego bolnih, saj v državi še vedno primanjkuje hrane in zdravil. »Nekatere med njimi sem srečala na meji z Brazilijo. In moram reči, da so to še vedno žene s posebno močjo, ki se soočajo s težkimi situacijami. Bolj kot njihove ranljivosti ali krhkosti se spominjamo te njihove moči, ki jo želimo prenesti v javnost«, je za Vatican News povedala predstavnica Mednarodne Karitas Martina Liebsch.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.