Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Za kaj si bodo prizadevali jezuiti?

Cerkev na Slovenskem | 19.02.2019, 18:36 Tone Gorjup

Vodstvo jezuitskega reda je objavilo smernice apostolata Družbe Jezusove za prihodnje desetletje. V njih imajo posebno mesto mladi, duhovne vaje ter skrb za obrobne in za stvarstvo.

Vrhovni predstojnik Družbe Jezusove p. Arturo Sosa je danes objavil smernice apostolata Družbe Jezusove za prihodnje desetletje. Na prvem mestu sta razločevanje in duhovne vaje. Na ta način želijo jezuiti pomagati ljudem najti Kristusa in hoditi za njim. Želijo biti sopotniki obrobnih. Biti blizu ubogim, ranljivim, izključenim in vsem, ki jih je družba odpisala ter jim vrnitvi dostojanstvo. Prizadevali si bodo za naš skupni dom. V duhu evangelija si bodo prizadevali za ohranjanje in obnovo stvarstva. Biti na poti z mladimi. Želijo spremljati mlade pri izgradnji prihodnjega sveta.

Smernice so nastajele v času od zadnjega generalnega kapitlja Družbe Jezusove leta 2016 do sredine januarja, ko je vrhovni predstojnik izoblikovan predlog poslal svetemu očetu. Papež Frančišek je po nekaj tednih smernice prihodnjega apostolata tudi potrdil.

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.