Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

VIDEO: Moliti za žrtve trgovine z ljudmi

Cerkev po svetu | 07.02.2019, 15:50 Marta Jerebič

V Katoliški Cerkvi je jutrišnji god sužnje sv. Jožefine Bakhite zaznamovan z molitvijo in premišljevanjem v boju proti trgovini z ljudmi. To ni problem nekega preteklega časa, je v video sporočilu dejal papež. Da gre za drugo najbolj donosno dejavnost organiziranega kriminala, takoj za trgovino z mamili, je na današnji seji parlamentarne komisije za peticije opozorila njena predsednica Eva Irgl (SDS).

Suženjstvo je tragična stvarnost današnjega sveta, je v video sporočilu dejal papež in prosil za sprejemanje žrtev trgovine z ljudmi, prisilne prostitucije in nasilja.

V Sloveniji prav področje vnovičnega vključevanja žrtev v družbo ni urejeno, kot bi moralo biti, so opozorili na seji komisije državnega zbora za peticije, človekove pravice in enake možnosti.

Tudi pregon storilcev je slab. V letu 2017 je bilo pet preiskav, podane so bile obtožbe zoper 21 fizičnih oseb, na prvi stopnji je bila obsojena le polovica. Komisija upa, da bo pregon in integracijo žrtev izboljšal akcijski načrt za boj proti trgovini z ljudmi, ki ga je v začetku januarja potrdila vlada.

A kot poudarjajo v Vatikanu, se moramo vprašati, kaj lahko vsak od nas stori za izkoreninjenje trgovine z ljudmi. Nihče si ne more umiti rok, če noče biti na nek način vpleten v ta zločin proti človeštvu, je dejal papež.

Žrtve trgovine z ljudmi opisujejo prevare, prisile in nepredstavljivo trpljenje. Njihovo pričevanje osvetljuje, kako vse je človekovo dostojanstvo kršeno zaradi želje po dobičku ali ugodju.

Da gre za skrit in neviden problem, a vendar prisoten vsepovsod, je opozoril p. Michael Cherny, ki se s tem področjem ukvarja v vatikanskem Dikasteriju za služenje celostnemu človeškemu razvoju.

To ustanovo je včeraj obiskala tudi delegacija Nsi in v pogovoru z njenim prefektom, kardinalom Petrom Turksonom omenila tudi problem trgovine z ljudmi. »Zlasti o tem, kako postaja trgovina z ljudmi v nekaterih delih Afrike biznis. Šele ko bo zahodni svet Afriki dal tehnologijo, da bodo znale same poskrbeti zase, bo verjetno tega manj,« je za naš radio povedal predsednik Nsi Matej Tonin. Ta se je včeraj ob robu splošne avdience srečal s papežem.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.