Petra StoparPetra Stopar
msgr. Miro Šlibar (foto: Izidor Šček)
msgr. Miro Šlibar

Radijske kateheze v 2019 tudi z Mirom Šlibarjem

Oddaje | 23.01.2019, 07:54 Rok Mihevc

V oddaji Radijska kateheza, ki je v sklopu Sobotnega duhovnega večera, bomo enkrat mesečno temo namenili bolnikom. Msgr. Miro Šlibar je pripravil veliko spodbud in tolažbe za vse bolne in preizkušane, spodbudil je, da vsako trpljenje in preizkušnja človeka naredi večjega, močnejšega, za več pripravljenega.

»Vsako jutro s svoje sobe blagoslovim vse vas z besedami patriarha Kirila: »Blagoslovi vas Oče, ljubezen, ki križa. Sin, križana ljubezen, Sveti Duh, zmagoslavna moč, ki izhaja iz Očeta in Sina«!«

Ne spominjam se, koliko let jutro za jutrom pošiljam na vse vas ta blagoslov!

Povezuje me med vsemi vami, ki ste prisluhnili katehezi. Z vami, s katerimi sem se srečeval v bolnišnicah in domovih. Na župnijah, kjer sem bil kaplan, v Sodražici, Šentjerneju in v Zagorju ob Savi. Mnogi ste z menoj poromali v Lurd s vlakom ali letalom, ali že zjutraj ob petih, skupaj molimo rožni venec na valovih Radia Ognjišče. Med letom prisostvujem večim župnijskim srečanjem za starejše in invalide po različnih župnijah naše lepe Slovenije. S pogumnimi pa leto za letom poromamo v najvišje svetišče k Mariji Snežni na Kredarico. Prepričan sem, da kdo od vas dobi po vaših dobrih duhovnikih ob prvih petkih list z naslovom Beseda starejšim, invalidom, bolnim in ne samo njim ali pa kaj prebere v Prijatelju ali kje drugje.

Ko sem se pripravljal na katehezo, je moj pogled uprt na jaslice ob pisalni mizi. Preproste, v enem kosu, ki jih je izdelal kartuzijan p. Volfang. Namesto mahu so ob Novorojenem voščilnice mnogih od vas, ki ste želeli z menoj deliti veselje ob prihodu Božjega Sina na svet in zaželeti v novem letu zdravja, miru in sreče. Ob molitvi ob jaslicah vzamem vsakič eno od voščilnic, preberem, v duhu stisnem roko in zmolim zdravamarijo za dotičnega.

Računam, da bom kdaj v studio pripeljal še koga, ki bo z osebno izkušnjo povabil k pogumni hoji skozi življenje. Prav tako prosim vas, drage poslušalke in poslušalci, da me v teh mesecih in dnevih naših katehez pokličete ali pišete, če bi želeli kakšen odgovor na vaša vprašanja ali bi želeli dopolniti moje besede. Kateheze bodo tako »za vas«, »vaše« in boste lahko še komu pomagali pri zapletenih vprašanjih s katerimi se borite v življenju. Če imate pri sebi pisalo in papir si lahko zapišete moj naslov. Telefon: 031 613 378. Lahko tudi po e-pošti na naslov: miro.slibar@rkc.si. Naj vam tudi povem, da boste našli katehezo tudi na moji spletni strani: www.miro-slibar.rkc.si.

Miro Šlibar
Miro Šlibar © Marko Zupan
Nisem profesor, niti ne strokovnjak za odgovore na težka vprašanja kot so: srečanje z boleznijo, ki doleti človeka osebno, ko bolezen pride v družino. Kakšno poslanstvo naj ima bolnik v družini, župniji, v Cerkvi. Opravičeno kdo misli, da je trpljenje nezaželen obiskovalec. Kadar že pride je prezgodaj, tudi če so že visoka leta. Kaj še, če se morajo z boleznimi in drugimi težavami srečati otroci in mladi!

Kako osmisliti trpljenje? Kako prihaja Cerkev naproti preizkušenim z zakramenti, posebno spovedjo, bolniškim maziljenjem, obhajilom, tudi duhovnim obhajilom in s sveto popotnico. Kako sprejeti Marijo, ko smo kot Jezus na križu? Kako razumeti Božjo besedo, kako težko je moliti? Je težko v takem stanju tudi romati?

V katehezah se bomo skozi leto dotaknili tudi spremljevalcev. Spregovorili o komunikaciji, to je pogovoru, zlasti o poslušanju in pravem odnosu do trpečega. Ne bomo obšli tudi srečevanj z boleznimi kot so alkoholizem, narkomanija, aids, mamila, kajenje, sploh zasvojenosti vseh vrst. O tem smo veliko slišali na Mednarodni konferenci v Vatikanu konec minulega leta, ko nas je na avdienci nagovoril papež Frančišek in sem mu smel stisniti roko. Pri tem sem mislil tudi na vas, ki me sedaj poslušate.

Seveda bo beseda v katehezah tudi o bolnikih z rakom, z akutnimi in težkimi boleznimi. Pa tudi o bolnikih s kroničnimi boleznimi, invalidi, umirajočimi. Iskali bomo odgovore kako biti bolniku v duhovno pomoč in biti blizu vsem, ki se poslavljajo od svojih dragih in žalujejo.

Med nami je vedno več starih, tudi duševno prizadetih. Z veseljem se bomo spominjali skrbi in pozornosti, ki jo podarjamo bolnim in drugim ob vsakokratnem svetovnim dnevu bolnikov ob godu Lurške Matere Božje, 11. februarja, junijskim romanjem v slovensko narodno svetišče na Brezje, v druga škofijska svetišča po Sloveniji. Z veseljem se bomo spominjali župnijskih srečanj za starejše in bolne po župnijah ali jih na novo vpeljati. Nekateri se udeležujete duhovnih vaj, se srečujete na mesečnih srečanjih ali pridete skupaj ob raznih prilikah za starejše in bolne. Spominjali pa tudi revijo Prijatelj, ki je v preteklem letu (2018) obhajala petdeset let izhajanja. V radijskih katehezah se boste našli prostovoljci in iz mnogih združenj, skupnosti in gibanj. Kot rečeno, bom vesel vaših odmevov, da bi kateheze nagovarjale vas in spodbujale tudi mene.

Msgr. Miro Šlibar, foto Miha Ulčar, www.domzalec.si
Msgr. Miro Šlibar, foto Miha Ulčar, www.domzalec.si © Miha Ulčar, domzalec.si

 

Oddaje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.