Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Kakšno bo nadaljnje sodelovanje Rusije v Svetu Evrope?

Svet | 20.01.2019, 10:15

Vprašanje nadaljnjega sodelovanja Rusije v Svetu Evrope je pomembno za prihodnost stare celine. Za iskanje kompromisa o vlogi te države v omenjeni mednarodni organizaciji sta se zavzela njen generalni sekretar Thorbjorn Jagland in nemški zunanji minister Heiko Maas. Na nedavnem srečanju v Strasbourgu sta poudarila nujnost poenotenja stališč. Duma je medtem odločila, da na zasedanje parlamentarne skupščine Sveta Evrope ta mesec ne bo poslala svoje delegacije. Voditelji nekaterih strank v Rusiji omenjajo celo izstop.

Rusija je po zasedbi ukrajinskega polotoka Krim ostala brez glasovalnih pravic v parlamentarni skupščini Sveta Evrope, sama je nato prenehala plačevati članarino tej mednarodni organizaciji. Gre za približno 33 milijonov evrov oziroma 11 odstotkov prispevkov vseh držav znotraj nje, kar naj bi pomenilo več kot 200 zaposlitev. Jagland je prepričan, da je izziv velik, kot je dodal, je treba najti politično rešitev. "Del rešitve je gotovo, da Rusija prispeva v proračun, potem se lahko lotimo pravnih vprašanj. Končna rešitev mora temeljiti na preprostem načelu, da imajo vse članice tako enake pravice kot tudi enake dolžnosti."

Da Rusija z vsemi pravicami in dolžnostmi sodi v Svet Evrope, je po pogovorih z Jaglandom opozoril tudi Maas. Njegova država želi delati v smeri, da tako tudi ostane. Oba sta še spomnila, da je članstvo med drugim ključno zaradi zagotavljanja pravic ruskim državljanom prek odločb Evropskega sodišča za človekove pravice.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.