Ljubljana, sobota, 25. maj 2019, 01:47

Iskanje Jezusa ni enkrat zaključena stvar

0:00
0:00
Božič v Lemontu 2019
Foto © P. Metod Ogorevc

O praznovanju božičnih praznikov med rojaki, ki se združujejo v t.i. Ameriških Brezjah, v Lemontu pri Chicagu, smo se pogovarjali s tamkajšnjim slovenskim župnikom, frančiškanom p. Metodom Ogorevcem.

Tudi v letošnjem adventnem času so rojake spodbujali k dobrodelnosti. Pripravili so veliko škatlo, v katero je bilo možno oddati dobrine za ljudi v stiski, ki jim pomaga dobrodelna organizacija bližnje baptistične cerkve. Pred vsako sveto mašo so imeli tudi možnost, da v duhovni pripravi opravijo sveto spoved.

Vsako drugo nedeljo v mesecu imajo t.i. mesečno kosilo. Tako je bilo tudi v adventu in ob tem so blagoslovili vodo, za otroke pa so pripravili posebne pakete. V njih je bilo vse potrebno za blagoslov doma na sveti večer. Tudi steklenička z blagoslovljeno vodo, kadilo in molitev, ki jo je pripravil diakon Janez Vidmar.

Neposredna priprava na božič je bilo postavljanje jaslic. Že vrsto let jih pripravlja Peter Jákopec, letos mu je pomagalo lepo število mladih in najstnikov. Krasilke so cerkev do konca okrasile na četrto adventno nedeljo.

Jaslice v Lemontu 2019
Jaslice v Lemontu 2019

Čeprav so v okolici Lemonta popularne večerne svete maše na sveti večer (že od štirih popoldne naprej), so imeli naši rojaki priložnost iti k pravi polnočnici. Pol ure prej je bil poseben program, ko so do izraza prišle slovenske božične pesmi. Po maši je bilo druženje v kulturnem centu.

Praznično je bilo tudi na sam božični praznik, ko so v cerkev prišli tudi starejši rojaki, ki jih vožnja ponoči ne ustreza, sploh če so od daleč. Prva maša je bila že ob sedmih in to v angleščini, ob enajstih je bila maša v slovenščini.

Dneve božične osmine je s svojim obiskom popestril p. Christian Gostečnik, ki je maševal na nedeljo Svete družine.

Na silvestrovo je bila najprej sveta maša v cerkvi, nato pa v kulturnem centru ob cerkvi silvestrovanje, na katerega je prišlo kar 140 rojakov. Igral je ansambel Veseljaki. S sveto mašo so vstopili tudi v novo leto.

Praznik Gospodovega razglašenja običajno praznujejo v nedeljo, ki je blizu 6. januarja. Letos je to sovpadalo. Ob tem so poudarili, kako tudi mi danes kot modri nekdaj iščemo Jezusa in to ni enkrat zaključena stvar ...

Na drugo nedeljo v januarju se bodo pri maši spomnili slovenskega misijonarja Friderika Baraga (umrl je 19. januarja 1868).

Ne spreglejte: