Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Božič 2019 v Našem domu San Justo (foto: Marko Vombergar, Svobodna Slovenija)
Božič 2019 v Našem domu San Justo

Božič v Buenos Airesu

Slovenci po svetu | 08.01.2019, 12:20 Matjaž Merljak

Božični prazniki so lepo in doživeto potekali med našimi rojaki v argentinski prestolnici. Že v adventnem in sedaj v božičnem času so imeli možnost udeležiti se različnih božičnih koncertov, v Slomškovem domu so pripravili žive jaslice, za silvestrovo je bilo praznovanje na Slovenski pristavi. Več nam je povedala Maja Podržaj.

Kako ste se rojaki v vašem slovenskem domu skozi advent pripravljali na božič?

Zahajam v Slomškov dom. V začetku adventa je župnik blagoslovil adventni venec in vsako nedeljo do božiča smo prižgali po eno svečo. V soboto, 8. decembra, so učenci četrtega razreda v Slovenski hiši prejeli prvo sveto obhajilo, naslednji dan je bila ponovitev v Slomškovem domu. Tako smo to slovesnost združili z drugo adventno nedeljo. Starejši so imeli možnost, da so se udeležili duhovne obnove, mladi so na vrtu Slomškovega doma pripravili žive jaslice. Ob sveti družini so bili tudi angeli, pastirji in sveti trije kralji. Prizor je potekal ob petju božičnih pesmi in branju odlomkov svetega pisma.

V adventnem in božičnem času smo imeli možnost, da smo se udeležili božičnih koncertov, ki so jih priredili zbor iz San Martina, skupni zbor lanuškega in karapačajskega doma ter solist Luka Debevec.

Žive jaslice v Slomškovem domu
Žive jaslice v Slomškovem domu © Svobodna Slovenija

Kako ste praznovali sveti večer, ste imeli polnočnico?

Polnočnico smo imeli v cerkve Marije Pomagaj v Slovenski hiši ob osmih zvečer. Daroval jo je delegat Jure Rode. Morda se malo čudno sliši, da je bila ob osmih zvečer, to pa zato, ker imamo v Argentini navado, da družine na sveti večer skupaj večerjajo. Tako je bil po tej maši še vedno čas, da so šli ljudje domov in skupaj družinsko praznovali.

Se na božič dobite po krajevnih domovih ali je to bolj družinski praznik?

Oboje. Dopoldne so bile maše po krajevnih domovih. V Slomškovem domu je pel naš pevski zbor in zato je bila sveta maša lepša. Po maši smo se zbrali v spodnjih prostorih, kjer smo imeli skupni božični zajtrk. Dekleta so že teden prej pekla pecivo za to priložnost. Tudi po drugih krajevnih domovih so imeli božično mašo, v nekaterih pa tudi akademijo in zajtrk. Z družino smo se poleg 24-ega zvečer dobili tudi 25-leta. Na kosilo smo povabili tudi nekatere sorodnike, proti večeru pa so nas obiskali še drugi. Tako je približno po vseh družinah.

Ste praznovali tudi dan samostojnosti in enotnosti?

Ne, tega nismo praznovali.

Slovenska polnočnica v Buenos Airesu
Slovenska polnočnica v Buenos Airesu © Svobodna Slovenija

Ali pri vas pripravite silvestrovanje in kako po poteka?

Ponavadi 31. decembra praznujemo z družino. Na Slovenski pristavi je bila letos na razpolago večerja, nato ples. Zato smo mladi najprej z družino prazovali, potem pa se peljali do Pristave in tam nazdravili še s prijatelji.

Danes, ko poslušalci poslušajo ta pogovor, je praznik svetih treh kraljev. Kakšen je ta praznik v Argentini?

V Arg. je to precej razširjen in priljubljen praznik. Ponavadi na predvečer otroci pustijo ob jaslicah ali božičnem dreveščku posodo z vodo in travo za utrujene in lačne kamele kraljev, naslednje jutro je pa na tem mestu darilo. V slovenskih družinah pa še vedno ohranjamo tradicijo, da na ta večer pokadimo in blagoslovimo hišo, kot na ostala dva sveta večera.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.