Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

AVDIO: Jernejevega kanala ne bodo več kazila zapuščena in tudi potopljena plovila

Slovenija | 14.01.2019, 15:49

Podobo Jernejevega kanala tik ob glavnem vhodu v Sečoveljske soline že leta kazijo zapuščena in tudi potopljena plovila. Direkcija za vode je lansko jesen pozvala njihove lastnike, naj jih odstranijo. Naletela je na gluha ušesa.

"Če pogledamo številke, je rezultat poziva odstranjeno eno samo opuščeno plovilo. Ostalo jih je še 15," nam je pojasnil direktor Tomaž Prohinar. Resorni minister Jure Leben je že pred časom napovedal, da bo šla država sama v akcijo, če ne bo premikov. Začetek del je predviden ta teden. "Za odstranjevanje smo angažirali svojega koncesionarja, izvajalca službe čiščenja celinskih voda. Pridobljena so vsa dovoljenja. Tehnično gledano bodo z uporabo različne mehanizacije, od dvigal, avto dvigal do plovnega bagra ta plovila dvignjena, prestavljena na kopno, naložena na kontejnerje in nato transportirana v Avstrijo na uničenje."

Kdo bo plačal račun? "Za plovila, za katera ni bilo mogoče ugotoviti lastnikov, to so plovila, ki jih bomo začeli odstranjevati, bo stroške pokrila direkcija za vode. Za ostala plovila, katerih lastniki so znani oziroma imajo plovila registrske oznake, postopke vodi inšpektorat za okolje in prostor, ki nalaga to odstranitev lastnikom," je odgovoril Prohinar. V prihodnjih mesecih bodo sledili nadaljnji koraki za sanacijo stanja.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.