Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Ali prinaša Katedrala svobode novo politično stranko?

Slovenija | 09.01.2019, 14:18

Ali Slovenija potrebuje novo stranko? To je vprašanje, ki naj bi si ga v četrtek popoldne zastavili razpravljavci Katedrale svobode. Gre za novi intelektualni forum politične in intelektualne desne sredine, poroča tednik Reporter. O imenih so organizatorji skrivnostni, razprave pa se bodo udeležili ljudje iz podjetniških in zdravstvenih vrst.

Kot poroča Reporter naj bi razpravo na temo »Ali Slovenija potrebuje novo stranko?« vodil dr. Peter Jambrek, med razpravljavci bodo še dr. Dimitrij Rupel, dr. Žiga Turk, Tomaž Zalaznik, dr. Jure Zupan in dr. Matej Avbelj. Slednji je za Radio Ognjišče na vprašanje, kako ocenjuje politično stanje v Sloveniji, dejal: »Politično stanje v Sloveniji je že ves čas enako. Nekako smo ta država in vsi njeni državljani ujeti v neko politiko statusa »qou« v katerem se nič ne spreminja, ampak gre za določene stvari, ki nazadujejo, zlasti avtonomija, svoboda, možnost proaktivnega ustvarjanja ljudi. Osebno mislim, zato tudi sam sodelujem pri tej pobudi, da v Sloveniji potrebujemo nek svobodomiselni preboj. Civilno družbeni, liberalni impulz, ki bi potem lahko, če bo zato ustrezna oziroma kritična masa ljudi, ta impulz prerasel v neko širšo civilnodružbeno, morebiti pa tudi politično gibanje. Ključno je, ugotavljajo na vseh področjih, da Slovenija bodisi stagnira oz. nazaduje v primerjavi z našimi drugimi evropskimi partnerji in ta trend je nujno treba obrniti.«

Kot so zapisali pobudniki Katedrale svobode je Konvencija za nacionalni program združenje osebnosti iz sveta kulture, znanosti, podjetništva in politike. »Njen namen je razprava in soglasje o programskih točkah nacionalnega programa za sproščeno in svobodno Slovenijo. Ikona Konvencije je Katedrala svobode, Plečnikova upodobitev slovenskega parlamenta, razumljena kot slovenska akropola in kot simbol slovenske državnosti,« piše Reporter. Prvi pobudniki Katedrale svobode so podpisniki Odprtega pisma Peter Jambrek, Dimitrij Rupel, Romana Jordan, Matej Avbelj in Tomaž Zalaznik, ki so v povolilnem času avgusta 2018 predstavili idejo razvojne koalicije in reformne vlade, pridružila sta se jim še Majda Pučnik in Jure Zupan.

O imenih še drugih vabljenih so organizatorji skrivnostni, razprave pa se bodo udeležili ljudje iz podjetniških in zdravniških vrst, naj pa razprava ne bi bila odprta za javnost. »Oboji so namreč »na udaru«. Prvi zaradi koalicijskega sporazuma vlade Marjana Šarca, ki ga je sooblikovala »partnerska« stranka vladnih stranka Levica (naj spomnimo na odzive podjetnikov Iva Boscarola in Igorja Akrapoviča ter na odprto pismo Kluba slovenskih podjetnikov), in drugi zaradi nenehne pretnje po ukinitvi oziroma omejevanju koncesij,« je zapisano.

Vir: Reporter

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.