Ljubljana, ponedeljek, 17. junij 2019, 12:51

Na listi NSi za evropske volitve tako Novakova kot Peterle; nosilec liste še neznan

Evropski parlament
Foto © ARO

V strankah se vse bolj ukvarjajo s sestavljanjem list za evropske volitve. Vodstvo NSi je že odločilo, da bosta na njihovi listi tako Ljudmila Novak kot Lojze Peterle, a ime nosilca liste še skrivajo. Danes bodo na to temo razpravljali v SD, v prihodnji dneh pa še v največji vladni stranki LMŠ.

Kot kaže po dvodnevnem posvetu NSi v Dolenjskih Toplicah, se bo stranka na majske volitve za evropski parlament podala s samostojno listo. Dobili so sicer pobudo SLS za skupen nastop na volitvah, o čemer bodo v kratkem formalno odločali organi stranke. Vendar glede na evidentirana imena, ki bi nastopila za NSi, nad skupno listo ni čutiti navdušenja, je slišati iz stranke.

O kandidatni listi ter vrstnem redu kandidatov bo izvršilni odbor odločal v prihodnjih tednih. Poleg nekdanje predsednice stranke Novakove ter dolgoletnega evropskega poslanca Peterleta so po njihovih navedbah med evidentiranimi kandidati za listo tudi nekatera zelo ugledna imena z bogatimi izkušnjami v domačen in evropskem družbenopolitičnem prostoru. Več o tem pa v NSi še niso razkrili.

O pripravah na evropske volitve bodo v prihodnjih dneh razpravljale tudi nekatere druge stranke. V torek bo med drugim o tem spregovorilo predsedstvo SD, v četrtek pa tudi izvršilni odbor največje vladne stranke LMŠ. Slednja utegne na evropskih volitvah oblikovati skupno listo s SMC in SAB. A te stranke, ki pripadajo evropskim liberalcem, termina za srečanje, na katerem bi se dogovorile za morebitno skupno listo, še niso določile.

Ne spreglejte: