Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Preglasovali Levico

Slovenija | 10.01.2019, 15:54 Tanja Dominko

Odbor državnega zbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino je danes na mizo znova dobil vladni odlok o preoblikovanju Univerze v Ljubljani. Zadeva ima že dolgo brado, odlok je še iz leta 2012, a ga tedaj poslanci niso potrdili, saj je posredovala Levica oziroma njen poslanec Miha Kordiš, ki mu je tudi tokrat omemba Teološke fakultete v odloku dvignila temperaturo. A tokrat ni naletel na posluh.

Stranka Levica zlasti njen poslanec Miha Kordiš nadaljuje s svojimi alergijskimi reakcijami na vsakršno omembo Cerkve in teologije. Miha Kordiš je na današnji seji odbora stresel kar nekaj krepkih na to temo. Ampak zakaj pravzaprav gre? Odbor je danes obravnaval dokument, s katerim je vlada že leta 2012 izdala soglasje Univerzi v Ljubljani. Gre torej le za formalno potrditev. Državni sekretar dr. Jernej Štromajer je na seji večkrat poudaril, da ne gre za širitev študijskega področja Teološke fakultete.

»Lahko vam zagotovim, da s sprejetjem tega dokumenta se nič ne bo spremenilo. Nič se ne bo širilo. Obstalo bo takšno kot do zdaj.«

Levica se medtem boji, da bi sprejem odloka pomenil, da bo Teološka fakulteta izobraževala tudi učitelje, da bodo ti ideološko zaznamovani nato stopali pred učence in zastrupljali mladino. Tako nekako lahko strnemo njegove misli. Ampak dejstvo je tudi to, da je Teološka fakulteta članica Univerze v Ljubljani, ki je avtonomna, na kar je na seji opozarjala tudi prorektorica prof. dr. Barbara Novak. »Univerza v Ljubljani je avtonomna institucija in kot smo slišali, legalno stanje je tako, da sama določa študijska področja in za ta mora dobiti soglasja vlade in konkretno za Teološko fakulteto so ti pogoji izpolnjeni. Dokler ne bo spremenjena ustava ali zakonodaja, bi bil vsakršen poseg v nasprotju z avtonomijo univerze.«

Tudi poslanec SD Milan Brglez je opozarjal na avtonomijo univerze in tudi na to, da je prepričanje, da mora biti univerza ideološko čista, nemogoče. »Tokrat smo pri tej točki v ideolškem boju, hkrati pa vemo, da so si članice univerze vedno nagajale, kaj kdo sme poučevati, vedno so bila politična preigravanja.« Poslance Levice in njihovo bruhanje po Cerkvi je skušala ustaviti tudi Nova Slovenija, najprej Jožef Horvat, nato tudi Ljudmila Novak. »Vemo, da Levica to vedno izrabi za širjenje svoje ideologije in nestrpnosti.« Odlok je bil navsezadnje potrjen, Kordiš ni uspel niti s pozivom, da naj poslanci ohranijo svojo integriteto. Čestitke vsem 12-im članom odbora, ki so uspeli ohraniti svojo moralno držo in se upreti vsem poskusom stranke, ki živi za to, da kritizira vse, kar diši po Cerkvi. Res pa je tudi, da če bi imel državni zbor v rokah pravno moč, da izbriše nekatere programe Teološke fakultete, bi marsikateri poslanec z veseljem pritisnil gumb za. A to je že druga zgodba.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.