Ljubljana, ponedeljek, 17. junij 2019, 22:52

Zaradi populizmov je večstranska diplomacija v krizi

Papež in diplomatski zbor
Foto ©

Papež je danes sprejel veleposlanike, akreditirane pri Svetem Sedežu. V nagovoru so odmevale teme, kot so: migracije, spolne zlorabe, nasilje nad ženskami, mladi, nove oblike suženjstva, nemoralnost jedrskega orožja, odnos do planeta. Sveti sedež ima diplomatske odnose s 183 državami, tem se pridružujeta še Evropska unija in Suvereni malteški viteški red.

V medijih odmevajo predvsem papeževe besede o spolnih zlorabah in migrantih: »Zlorabe mladoletnih so eden najbolj nizkotnih in zlobnih zločinov. Neizprosno odvzamejo najboljše, kar človeško življenje daje nedolžnemu, in povzročijo nepopravljivo škodo za vse življenje.«

Sveti sedež in Cerkev po svetu si prizadevata za preprečevanje teh zločinov in njihovo prikrivanje, v ta namen bo februarja v Vatikanu srečanje vseh predsednikov škofovskih konferenc, ki bodo osvetlili dejstva in iskali rešitve za celjenje ran.

V zvezi z migranti in begunci je papež poudaril, da je potreben skupen in konkreten odgovor. »Izziva migracij ni mogoče reševati z logiko nasilja, zavračanja ali delnimi rešitvami.«

Nasploh je Frančišek poudaril pomen sodelovanja med narodi in večstranske diplomacije, ki je danes šibka zaradi nacionalističnih in populističnih teženj. Po njegovih besedah je treba iskati skupno dobro vseh narodov in sprejemati neizogibne kompromise, saj drugače pride le do nadvlade močnejšega nad šibkejšim, težave pa se poglabljajo.

V tem smislu je omenil sporazum med Vatikanom in Kitajsko o imenovanju škofov, ki so sedaj prvič po dolgem obdobju v polnem občestvu s Petrovim naslednikom in vesoljno Cerkvijo. Izrazil je upanje, da bodo v prihodnje rešili odprta vprašanja in zagotovili izvajanje verske svobode.

Med državami je papež posebej omenil Sirijo, Bližnji vzhod, izraelsko-palestinski konflikt, Severno Korejo, Ukrajino in Venezuelo ter spregovoril o potencialu Afrike.

Ne spreglejte: