Ljubljana, sreda, 21. avgust 2019, 23:00

Praznik Gospodovega razglašenja tudi začetek misijonskega poslanstva Cerkve

Prihod kolednikov
Foto © Rok Mihevc

6. januarja obhajamo praznik Gospodovega razglašenja. Spominjamo se modrih z Vzhoda, ki so prišli pozdravit in molit novorojenega Odrešenika. Prek njih so bili k Jezusu pritegnjeni vsi narodi, kar med drugim pomeni začetek misijonskega poslanstva Cerkve.

V Sloveniji se z današnjim dnem končuje že 25. trikraljevska akcija, namenjena zbiranju prispevkov za misijone. V marsikateri župniji gre za spremljajočo dobrodelno noto božičnega koledniškega običaja. Od športnega igrišča do kuhinje in bolnišnice segajo projekti, ki jih v misijonskih deželah vodijo misijonarji, da bi lajšali življenje ubogim in širili evangeljsko sporočilo. "Najprej gre zahvala vsem za darove. V zaupanju, da je dobrota slovenskih ljudi res obilna, misijonarji prosijo za nadaljnjo pomoč. Projekti so konkretni," je v pogovoru za naš radio povedal narodni ravnatelj Misijonskega središča Slovenije Matjaž Križnar. Darovi iz letošnje akcije bodo šli v Albanijo, na Arktiko, Ugando, Slonokoščeno obalo, Ruando, Zambijo, Malavi, Čad, na Madagaskar in še kam. V teh dneh se končuje tudi misijonska adventna akcija Otroci za otroke. "To je prav poseben dar, ki gre za projekte otrok. Zahvaljujem se tudi zanj," je dodal Križnar. Koledniki, animatorji in sodelavci Misijonskega središča Slovenije iz vseh župnij se bodo po koncu trikraljevske akcije zbrali na tradicionalnih škofijskih srečanjih. Večinoma se bodo odvila prihodnjo nedeljo, z izjemo kolednikov mariborske nadškofije, ki so na srečanje vabljeni 19. januarja.

Trikraljevsko akcijo že zelo dolgo poznajo v Avstriji, zanjo stoji Katoliška otroška mladina. Njena referentka Andreja Lepuschitz je za slovenski program ORF poudarila, da ne gre le za zbiranje sredstev. "Trikraljevsko petje je pri nas tradicija. Trije kralji vsako leto ob tem času prinašajo novoletni blagoslov v naše hiše in družine, s tem pa tudi blagoslov sestram in bratom v deželah v razvoju. Ljudje tako na podeželju kot tudi v mestu jih komaj čakajo. V nekaterih župnijah hodijo naokoli že pred novim letom, drugod trik pred praznikom Svetih treh kraljev. Na dvojezičnem območju je v tem času na poti od vasi do vasi približno 2.700 otrok in mladincev ter približno 1.000 njihovih spremljevalcev. Imamo tudi nekaj odraslih skupin. Katoliška otroška mladina se na to pripravlja vse leto, med drugim izbiramo projekte, ki jim bomo namenili darove. Vsako leto imamo osrednjega - letos bo to pomoč Filipinom." Lepuschitzeva je še dodala, da so ljudje večinoma zelo radodarni, kar se vsako leto vidi pri višjem skupnem znesku.

Ne spreglejte: