Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
kardinal Daniel DiNardo (foto: CTV)
kardinal Daniel DiNardo

Bilo je veliko joka, nato so se začeli spraševati, kako lahko pomagajo žrtvam

Cerkev po svetu | 03.01.2019, 11:21 Marta Jerebič

Ameriški škofi so v Čikagu zbrani na tednu molitve in razmisleka. K temu jih je pozval papež Frančišek, potem ko je znova izbruhnila kriza, ki so jo povzročila razkritja spolnih zlorab v Cerkvi v ZDA. Duhovni odmik zanje vodi pridigar papeške hiše, kapucin p. Raniero Cantalamessa.

Predsednik ameriške škofovske konference, kardinal Daniel DiNardo, je pred duhovnimi vajami pozval k molitvi za škofe in za žrtve spolnih zlorab. Spokorni mesec so na primer že oktobra pripravili v washingtonski nadškofiji, kjer v eni od tamkajšnjih župnij kot fokolarina deluje Andreja Mežek. »Na prvem srečanju, ki smo ga imeli v naši župniji, je bilo zelo čustveno. Bilo je veliko joka, kričanja, ljudje so bili obupani, vendar je bilo dobro za njih, ker se je začelo tudi obdobje zdravljenja. Videli so, da niso sami v mislih, ki jih imajo. V tistem trenutku so želeli tudi odstop nadškofa, da se vidijo tudi posledice v vodstvu Cerkve,« je povedala za naš radio.

Papež je washingtonskega nadškofa Donalda Wuerla tudi odstavil. »V nadškofiji so objavili tudi seznam vseh duhovnikov, ki so bili vpleteni v škandal spolnih zlorab od začetka obstoja nadškofije in to je za ljudi že pomenilo začetek nove dobe.«

Ko so imeli drugo srečanje, po odstopu nadškofa, so se ljudje že drugače odzvali. »Začeli so se spraševati, kaj mi lahko storimo, kako mi lahko pomagamo našim župnikom, kaplanom, kaj lahko mi konkretno naredimo za žrtve zlorab. Tako so v naši župniji odprli sklad, kjer zbirajo finančno pomoč za vse žrtve spolnih zlorab za stroške zdravljenja.«

Agencija AP je medtem objavila pismo prefekta Kongregacije za škofe, kardinala Marca Ouelleta, o tem, zakaj je Vatikan novembra od ameriške škofovske konference zahteval, naj odloži glasovanje o nekaterih ukrepih za soočanje s spolnimi zlorabami do februarja, ko bo v Vatikanu srečanje vseh predsednikov škofovskih konferenc na to temo. Ameriška škofovska konferenca je namreč hotela avtonomno sprejeti ukrepe, ki pa niso bili povsem usklajeni s kanonskim pravom, besedilo Svetemu sedežu pa je poslala le štiri dni pred zasedanjem v Baltimoru, kar je po besedah kardinala Ouelleta premalo časa za pregled tako občutljivih dokumentov.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.