Petra StoparPetra Stopar

Bo Opecu uspelo dogovoriti zmanjšanje načrpanih količin nafte?

Svet | 06.12.2018, 10:40 Andrej Šinko

Na Dunaju se danes začenja dvodnevno srečanje Organizacije držav izvoznic nafte – Opec. Srečanja naj bi se udeležili tudi predstavniki večjih proizvajalk črnega zlata, ki niso vključene v omenjeni kartel, na vrhu pa naj bi poskušali doseči dogovor o rezu v količine načrpane nafte, s čimer bi vplivali na rast cen. Precej pozornosti bo namenjene tudi odločitvi Katarja, da z novim letom zapušča organizacijo.

Če proizvajalke ne bodo zmanjšale načrpanih količin nafte, tvegajo nadaljnje zniževanje cen, ki so v zadnjih dveh mesecih padle za več kot 30 odstotkov. To pa zelo negativno vpliva na države, katerih gospodarstva so v veliki meri vezana zgolj na proizvodnjo nafte. Na drugi strani, pa če bi se načrpane količine nafte precej zmanjšale, bi to lahko povzročilo težave v globalnem gospodarstvu.

Ekonomist Matej Lahovnik pravi, da je Opec precej izgubil na moči. »Zato, ker danes tudi Rusija in ZDA, ki nista članici Opeca, načrpata zelo veliko nafte. Prav tako pa so med članicami kartela velika trenja.« V sporu sta zlasti Saudova Arabija, ki predseduje Opecu, in Katar, ki je za prihodnje leto napovedal izstop iz kartela.

Oblasti v Dohi navajajo, da je glavni razlog preusmerjanje na črpanje zemeljskega plina, vendar pa se je treba zavedati, da ima Katar dva odstotka svetovnih zalog nafte, je sedemnajsti največji proizvajalec črnega zlata, do leta 2024 pa namerava proizvodnjo povečati na 110 milijonov 159-litrskih sodov letno. Morebitni dogovor o zmanjševanju načrpanih količin pa bi lahko še oklestil prihodke v državno blagajno.

»Na ceno nafte na svetovnem trgu in pri nas pa to ne bo imelo večjega vpliva,« pravi Lahovnik. Na svetovne cene pa bi lahko bistveno vplival morebitni dogovor med proizvajalkami, ki ga bo težko doseči, saj si nekatere velesile ne želijo zmanjševanja proizvodnje črnega zlata. Ameriški predsednik Donald Trump, ki je Opec že večkrat obtožil, da cene nafte umetno napihuje, poziva kartel, da cene pusti na nizkih ravneh.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.