Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

S srečanja zunanjih ministrov Nata pričakovati opozorila Rusiji

Svet | 04.12.2018, 15:28

V Bruslju so zbrani zunanji ministri članic Nata. Danes so pogovori med drugim usmerjeni v varnostne izzive na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki, jutri bodo prišle na vrsto razmere na Zahodnem Balkanu in izzivi, ki jih še naprej predstavlja Afganistan. Povsem na vrh programa dvodnevnega srečanja so uvrščena zadnja ravnanja Rusije. A več od ostrih opozoril in pozivov k odgovornemu obnašanju Moskve ni pričakovati.

Rusija je med drugim razburila z razvojem in nameščanjem novega raketnega sistema, ki je mobilen, težko ga je zaznati in lahko deluje jedrsko. S tem med drugim ogroža pogodbo proti jedrskim raketam srednjega dosega, opozarja generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. "Nujno je, da Rusija zagotovi popolno spoštovanje dokumenta na pregleden in preverljiv način. Pogodbo proti jedrskim raketam srednjega dosega je namreč zelo pomembna za našo varnost." Da dokument spoštuje le ena stran, po Stoltenbergovih besedah ni vzdržno. "ZDA v celoti spoštuje pogodbo proti jedrskim raketam srednjega dosega. V Evropi ni ameriških raket. So pa tu nove ruske rakete."

Druga žgoča tema zasedanja vodij diplomacij članic Nata, ki je povezana z Rusijo, je njeno delovanje pri Kerški ožini. "Rusija je pred kratkim pri Kerški ožini zajela ukrajinske ladje in mornarje. Ta uporaba sile ni nikakor utemeljena. Pozivamo k mirnosti in zadržanosti. Rusija mora izpustiti ukrajinske mornarje in ladje. Prav tako mora dopustiti svobodo plovbe ter neomejen dostop do ukrajinskih pristanišč in Azovskega morja," je bil jasen Stoltenberg. Prav danes je Rusija nekaterim ladjam omogočila dostop do ukrajinskih pristanišč v Azovskem morju. To bi lahko bil znak popuščanja napetosti med Moskvo in Kijevom.

Svet, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.