Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Božič v Hamiltonu

Slovenci po svetu | 28.12.2018, 17:14 Matjaž Merljak

Pletenje adventnih venčkov, Miklavževanje, duhovna obnova in spoved, devetdnevnica, postavljanje jaslic - vse to je bila priprava na božič naših rojakov, ki se povezujejo v slovensko župinjo sv. Gregorija Velikega v Hamiltonu v Kanadi, ko jo vodi salezijanec Drago Gačnik.

V cerkvi so imeli adventni venec in vsakič, ko so na njem prižgali svečo več, so ob tem povedali namen in sporočilo vsake sveče.

Po maši na drugo adventno nedeljo so imeli Miklavževanje, pri katerem so sodelovali otroci slovenske šole z njihovimi starši.

Na tretjo adventno so imeli duhovno pripravo na božič pri dveh društvih: Sava Breslav in Triglav London. Obakrat je bilo po mašah srečanje v dvorani, saj jim družabnost zelo veliko pomeni.

V torek po tretji adventni nedelji so imeli božičnico pri društvu svetega Jožefa, v sredo in četrtek pa je bila v župniji duhovna obnova. Za zakrament spovedi sta bila na voljo lazarista iz Toronta Leopold Valant in Ivan Plazar.

S postavitvijo jaslic so zaključili že v petek pred četrto adventno nedeljo. Župnik je ob tem pripomnil, da je mah na njihovem koncu zelo težko najti. Za lepo okrasitev cerkve - tudi z božičnimi zvezdami - je tudi letos poskrbela Olga Glavač.

Jaslice v Hamiltonu 2017
Jaslice v Hamiltonu © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

Na sveti večer imajo zdaj dve maši, in sicer ob šestih je angleška maša, h kateri pridejo otroci in starejši, ob desetih pa je slovenska maša, pri kateri pojeta mešani in moški zbor. Cerkev je bila obakrat zelo polna, prišlo je blizu štiristo ljudi.

Na božič so imeli maše po običajnem urniku, na god svetega Štefana pa so imeli popoldne mašo tudi v društvu Lipa Park.

Župnik Drago Gačnik je še dejal, da ljudje zelo cenijo običaje, veliko jih pomenijo slovenske božične pesmi in da smo v teh dneh družine več skupaj.

Sodelovanje otrok pri programu svetega večera
Sodelovanje otrok pri programu svetega večera © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.