Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

AVDIO: Sociolog Kušlan o usklajevanju družinskega in poklicnega življenja

Sociala | 03.12.2018, 10:44 Petra Stopar

V organizaciji Ekvilib Inštituta in Mreže za družbeno odgovornost Slovenije je bila pretekli teden na Dnevih družbene odgovornosti v Ljubljani okrogla miza Delo, družina in njun medsebojni vpliv. O tem smo se po razpravi pogovarjali s sociologom, filozofom in strokovnjakom na področju družbene odgovornosti v Sloveniji Alešem Kranjcem Kušlanom.

Družbena odgovornost je splošno priznana in zaželena odlika posameznikov, organizacij in podjetij, ki je nujna pri politikah multinacionalk. Kljub temu se zdi, da je ta vrednota v nevarnosti, da postane le leporečje, če se ne udejanja v vsakodnevnih odločitvah. Petek je bil namenjen t. i. pobudi »Dan Delo Družina« oziroma tematiki usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja.

Dejstvo je, da se vedno več dela ter da delo močno vpliva na družinsko življenje. Pogosto se delo prenaša domov – odgovarjamo na e-pošto in telefonske klice ali pa se, tudi, ko smo že doma, ukvarjamo s službenimi projekti. Kako torej najti mejo, do katere vsak posameznik dopusti, da delo vpliva na njegovo zasebno in družinsko življenje in kaj se zgodi, če ta vpliv postane preveč negativen in moteč za družinsko življenje?

Po panelu je sledila podelitev certifikatov Družini prijazno podjetje, ki jih podeljuje Ekvilib Inštitut. Certifikate so prejela podjetja, ki so uvedla ustrezne ukrepe in spremembe, ki svojim zaposlenim zagotavljajo pogoje za kakovostno delovno in družinsko življenje.

Sociala, Oddaje, Zdravstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.