Ljubljana, četrtek, 23. maj 2019, 17:02

AVDIO: Sociolog Kušlan o usklajevanju družinskega in poklicnega življenja

0:00
0:00
Direktor Ekvilib Inštituta Aleš Kranjc Kušlan
Foto © Ekvilib Inštitut

V organizaciji Ekvilib Inštituta in Mreže za družbeno odgovornost Slovenije je bila pretekli teden na Dnevih družbene odgovornosti v Ljubljani okrogla miza Delo, družina in njun medsebojni vpliv. O tem smo se po razpravi pogovarjali s sociologom, filozofom in strokovnjakom na področju družbene odgovornosti v Sloveniji Alešem Kranjcem Kušlanom.

Družbena odgovornost je splošno priznana in zaželena odlika posameznikov, organizacij in podjetij, ki je nujna pri politikah multinacionalk. Kljub temu se zdi, da je ta vrednota v nevarnosti, da postane le leporečje, če se ne udejanja v vsakodnevnih odločitvah. Petek je bil namenjen t. i. pobudi »Dan Delo Družina« oziroma tematiki usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja.

Dejstvo je, da se vedno več dela ter da delo močno vpliva na družinsko življenje. Pogosto se delo prenaša domov – odgovarjamo na e-pošto in telefonske klice ali pa se, tudi, ko smo že doma, ukvarjamo s službenimi projekti. Kako torej najti mejo, do katere vsak posameznik dopusti, da delo vpliva na njegovo zasebno in družinsko življenje in kaj se zgodi, če ta vpliv postane preveč negativen in moteč za družinsko življenje?

Po panelu je sledila podelitev certifikatov Družini prijazno podjetje, ki jih podeljuje Ekvilib Inštitut. Certifikate so prejela podjetja, ki so uvedla ustrezne ukrepe in spremembe, ki svojim zaposlenim zagotavljajo pogoje za kakovostno delovno in družinsko življenje.

Ne spreglejte: